Društvo

Radio bazne stanice nisu razlog za paniku

„Radio bazna stanica je bezbedna i njen rad ne uzgrožava životnu sredinu, pa samim tim ni građane. Čitav postupak je sproveden u skladu sa zakonom, pa je organizovana i javna rasprava, te su uvažene sugestije građana“, rekao je načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbednost na radu Ivan Milanović a povodom pisanja pojedinih portala da su predajnici štetni po zdravlje ljudi.

 

Radio bazna stanica mobilnog operatera VIP, na dimnjaku nekadašnje FO „Ras“ postavljena je 2010. godine, nakon sprovođenja postupka procene uticaja na životnu sredinu i davanja saglasnosti Odeljenja za zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbednost na radu. Načelnik Odeljena Ivan Milanović istakao je da nema mesta zabrinutosti građana, iako su pojedini portali pokušali da u javnost pošalju drugačiju poruku.

„Smatramo da je radio bazna stanica bezbedna i da njen rad ne uzgrožava životnu sredinu, pa samim tim ni građane. Čitav postupak je sproveden u skladu sa zakonom, pa je organizovana i javna rasprava, te su uvažene sugestije građana“, rekao je Milanović.

Samu Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu radili su stručnjaci sa Univerziteta u Beogradu, a prema rečima Milanovića, nivo elektromagnetnog zračenja o kome se u javnosti polemiše deset puta je manji od dozvoljenog.

„Nema mesta za zabrinutost jer se radio bazna stanica nalazi na 38 metara od tla. Izmeren nivo emitovanja zračenja je 0,54 w/m2 dok je granica koju propisi naše zemlje tolerišu čak 24,4 w/m2“, kazao je Milanović.

Radio bazne stanice su neophone u koliko građani žele da koriste mobilne telefone, a o tome koliko utiču na okolinu izjašnjavaju se stručne službe, pa nema potrebe unositi nemir među građane.

www.novipazar.rs

 

Podeli