Categories: Društvo

Oktobar mesec pravilne ishrane

Zavod za javno zdravlje tokom meseca Oktobra promoviše pravilnu ishranu. Tim povodm su na gradskom šetalištu kod Sebilja organizovali podelu flajera uz savet kako se pravilno hraniti. Takođe su održana i predavanja u osnovnim školama, a kako ističu iz ove ustanove nastaviće predavanja i u srednjim školama. Zavod je za učenike raspisao konkurs za najbolji likovni i literarni rad, a u planu je i otvaranje savetovališta za ishranu istakla je doktorka Maida Iković.

Ishrana je jedna od najzastupljenijih tema, kako u stručnim krugovima, tako i u svakodnevnim razgovorima. Šta kvalitetno skuvati, šta je ukusno po jelo, koje se namirnice dobro slažu. Oktobar je mesec kada se poseban akcenat stavlja na temu ishrane, jer je ceo mesec posvećen ovoj temi.

“Posledica nepravilne ishrane je pre svega gojaznost kao najveći problem, a ona izaziva mnoge bolesti kao što su, srčana oboljenja, visok krvni pritisak, šećernu bolest, aterosklerozu čak i neke maligne bolesti. Statistički podaci pokazuju da je velika zastupljenost ovih oboljenja u našim krajevima. Po obelelima od dijabetesa smo prvi u regijonu. Zato se Zavod za javno zdravlje u mesecu oktobru, koji je inače i mesec promocije pravilne i zdrave hrane, bavi malo jačim aktivnostima. U svim osnovnim školama u gradu održana su predavanja o pravilnoj ishrani u planu su i srednje škole. Zavod je takođe, raspisao konkurs za najbolji literarni I likovni rad na istu temu. A ono što je vrhunac, otvara se u Zavodu savetovalište za ishranu, gde će naši građani moći dobiti savet o pravilnoj ishrani, dijeti  kao i za druga patološka stanja”, istakla je doktorka Zavoda za javno zdravlje Maida Iković.

Preporuke o pravilnoj ishrani nisu se promenile i dalje važe ističu lekari, a to su češći i količinski manji obroci raspoređeni u toku dana u tri obroka (doručak, ručak i večera) kao i dve užine;  konzumacija svežeg i sezonskog voća i povrća; izbegavanje prženih i pohovanih jela, dosoljavanja hrane, slanih grickalica, slatkiša, gaziranih napitaka i sličnih proizvoda;  polako konzumiranje hrane i dobro žvakanje zalogaja; optimalan unos tečnosti; konzumiranje namirnica i jela optimalne temperature; izbegavanje suviše toplih i previše hladnih napitaka i hrane.

A.    Ademović

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

10 mins ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

60 mins ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

5 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

6 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

9 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

10 hours ago