Društvo

Kreativne radionice veza u Muzeju

Učenici, a pre svega učenice novopazarskih srednjih škola imaju priliku da nauče i steknu praktična znanja o različitim vrstama i tehnikama veza. Naime, na Etnološkom odeljenju Muzeja Ras u Novom Pazaru ovih dana održavaju se kreativne radionice o ovom lepom, ali po malo zaboravljenom zanatu. Ovakav vid očuvanja nematerijalne kulturne baštine, kroz projekat ”Đerđef”, autorke Semine Đerlek, podržalo je Ministarstva kulture i informisanja.

 

Istorija veza seže u davnu prošlost i pominje se kao deo nasleđa najznačajnijih svetskih kultura. Vez je, još u srednjem veku bio sastavni deo obrazovanja uglednog ženskog sveta. Takva zanimanja i veštine, ne tako davno, krasile su i naše mame, nane, bake… Kroz projekat ”Đerđef” ovih dana u Muzeju imamo priliku da oživimo i doživimo duh nekih davnih vremena.

Znanjima, veštinama i tehnikama izrade različitih vrsta veza polaznice iz novopazarskih srednjih škola podučava, po svojim ručnim radovima poznata Novopazarka Fifa Koca, koja i za ovakav vid edukativnog rada ima odgovarajući sertifikat. Ona ističe da su učenice veoma talentovane i da brzo uče, te da je ovo pravi način da im se prenese ljubav prema starim zanatima koji, kako naglašava, i u današnje vreme imaju dobru primenu.

Projekat ”Đerđef” , koji se sastoji od kreativnih radionica i nakon toga izložbe nastalih radova pod nazivom ”Prvi Đerđef”, osmislila je etnološkinja i kustoskinja muzeja Ras Semina Đerlek.

Značaj ovakvog projekta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine prepoznalo je Ministarstvo kulture i informisanja, koje je odobrilo sredstva za njegovu realizaciju.

S.Lj.

Podeli