Društvo

Naredne godine bez povraćaja PDV-a na bebi opremu

Od 1.januara iduće godine roditelji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, ali će zato, kako se najavljuje, biti povećan roditeljski dodatak. Takve najave u Novom Pazaru, gradu mladih, nailaze na neodobravanje. Naime, roditelji sa kojima smo razgovarali smatraju da najava povećanja roditeljskog dodatka nije adekvatna nadoknada za ukinutu mogućnost za povraćaj PDV-a na bebi opremu.

Da bi se smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom – To su obećanja na koja se Vlada Srbije obavezala u pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu.

Najave o ukidanju poreskih povlastica kod roditelja u gradu mladih uglavnom nailaze na neodobrovanje. Bile bi opravdane, smatraju, samo u slučaju uvođenja neke druge, povoljnije olakšice za roditelje.

Roditeljski dodatak se trenutno u Srbiji isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorođeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto rođeno dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Od oko 6.000 dinara za drugo dete, pa do nešto manje od 15 hiljada mesečno za četvrto. Najavljeno uvećanje roditeljskog dodatka na ime ukidanja poreskih povlastica, roditeljima koji ne planiraju dalje proširenje porodice ništa ne znači, niti može biti adekvatna zamena, smatraju oni.

Podsetimo, pravo na povraćaj PDV na bebi opremu I hranu još do kraja tekuće godine, uz fiskalni račun za kupljene proizvode mogu ostvariti roditelji čije je ukupan neto prihod u predhodnoj godini manji od million dinara. Pravo na refundaciju PDV moglo se ostvariti najviše do iznosa od oko 73 hiljade dinara za bebu uzrasta do dve godine.

S.Lj.

Podeli