Politika

Čuvari lepe reči na okupu

U foajeu novopazarskog Kulturnog  centra održano je književno veče posvećeno Kurban-bajramu.  O pisanju, zavičajnim temama, poeziji i prozi govorili su afirmisani književnici iz Novog Pazara starije generacije ali i mladi talenti koji su tek zakoračili u svijet pisanja.  

Književnici Šefka  Begović-Ličina, Maruf Fetahović, Hajro Ikić, Enes Nikšić, Mevluda Melajac svojim dugogodišnjim radom trude se da kroz zavičajnu književnost sačuvaju arhaični govor, tradiciju, način života i zanimljive događaje u sandžačkom podneblju. Oni su potpomognuti mladim talentima, nedavno nagrađenim, Ersanom Muhovićem i urednicom veb-časopisa “Ekerman”,  Brisenom Džanković,  čitali tekstove iz vlastitig opusa,  stihove, odlomke iz romana, ali i kratke priče kojima su zajednički Novi Pazar, bošnjačka tradicija i lijepa riječ.

Tokom večeri istaknut je značaj  zvučnih imena kao što je Ćamil Sijarić, Muhamed Abdagić, ali i doprinos pisaca koji sada pišu a nisu bili prisutni u foajeu Kulturnog centra, uz izreku Ćamila Sijarića da “ niko ne može zauzeti mjesto onih ljudi koji lijepo govore “.

Armin Šaljić

Podeli