Categories: Društvo

Politika o napadu na Župljanina i nelegalnoj gradnji

Svi domaći mediji preneli su vest da je radnik Odeljenja za informisanje Gradske uprave Novog Pazara i foto-reporter „Politike” i „Sportskog žurnala” Senad Župljanin napadnut  juče dok je fotografisao nelegalne građevinske radove na Gradskom trgu. U tekstu u Politici osim Župljaninove izjave kako je napadnut I ko ga je napao, odnosno odbranio, objašnjava se I istorijat divlje gradnje na gradskom Trgu a od strane Zukorlića, nekadasnjeg glavnog muftije. Kako piše Politika, nekoliko puta su sudski organi pokušavali da sprovedu rešenja – da zgradu isprazne „od lica i stvari” i predaju vlasniku, trgovinskom preduzeću, ali – uzalud. Na poziv verskih vođa ispred zgrade bi se okupila velika grupa imama i vernika i od iseljenja fakulteta se odustajalo.

Kako prenosi Politika građevinski radovi koje je Župljanin hteo da fotografiše izvode se na zgradi Fakulteta za islamske studije, koji je u sastavu Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je donedavno bio Zukorlić. Ova zgrada je nekoliko puta bila povod za masovna okupljanja muslimanskih vernika i žestoke političke obračune u Novom Pazaru.

Dvospratno zdanje ispred koga se održavaju svi važniji skupovi u Novom Pazaru sagrađeno je tridesetih godina prošlog veka – piše u današnjoj Politici.

U njemu je do Drugog svetskog rata bilo sedište islamskih ustanova. Posle rata tu je bio hotel „Beograd”, pa robna kuća prištinske „Grmije”, pa robna kuća „Pazarka” u sastavu Trgovinskog preduzeća „Uniprom”.

Kada je konzorcijum nekoliko ovdašnjih biznismena na aukciji kupio ovo društveno preduzeće, verovali su da su postali vlasnici i tadašnje robne kuće. Ali, tadašnji muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je u oktobru 2006. sa skupa svojih pristalica, ispred ove zgrade, poručivao vlastima, i opštinskim i republičkim, da na ovo zdanje ne računaju jer ono treba da se vrati Islamskoj zajednici po Zakonu o crkvama i verskim zajednicama. Ne čekajući da nadležna republička direkcija postupi po tom zakonu, Islamska zajednica je u ovu zgradu uselila svoj Fakultet za islamske studije – objašnjava se u tekstu u Politici.

Nekoliko puta su sudski organi pokušavali da sprovedu rešenja – da zgradu isprazne „od lica i stvari” i predaju vlasniku, trgovinskom preduzeću, ali – uzalud. Na poziv verskih vođa ispred zgrade bi se okupila velika grupa imama i vernika i od iseljenja fakulteta se odustajalo.

U međuvremenu se uz zgradu u nekoliko navrata bez građevinske dozvole ponešto dograđuje. Gradske inspekcije to pokušavaju da spreče, ali uzaludno. Investitor Mešihat Islamske zajednice ne osvrće se na upozorenja zabrane i rešenja građevinske inspekcije.

– Nemamo dozvolu i gradićemo bez dozvole. Zašto? Zato što 20 godina nismo dobili dozvolu ni za jednu džamiju ili bilo koji islamski objekat u Novom Pazaru – objašnjavao je u tim prilikama Zukorlić i često isticao da je država nepravedna jer svim verskim zajednicama vraća oduzetu imovinu, a Islamskoj zajednici u Srbiji – ništa.

– I prethodni gradonačelnik Meho Mahmutović je pokušavao da sruši to što dograđujemo na zgradi Fakulteta, pa ništa, srušiše njega – rekao je za Politiku  generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice Samir Škrijelj.

– Građevinska inspekcija je preduzela sve što je u njenoj nadležnosti – kaže zamenik načelnika inspekcijskih službi Nermin Bejtović.

– Doneto je rešenje o obustavi radova, naloženo zatvaranje gradilišta i podnete krivične prijave protiv investitora. Dalje od toga mi ne možemo – kaže Bejtović.

Da zaustave Islamsku zajednicu u Srbiji da sama zauzima, oni kažu „oslobađa” imovinu, za koju tvrdi da joj pripada i da na njoj gradi bez dozvola, prethodnih desetak godina državnim organima nije pošlo za rukom – tvrdi se u tekstu u Politici. A doskorašnji prvi čovek te verske zajednice Muamer Zukorlić i njegova Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) bili su u opoziciji.

Zukorlićev BDZS sa deset odbornika je u Novom Pazaru i dalje u opoziciji, dok skupštinsku većinu ima koalicija okupljena oko Sandžačke demokratske partije, koju je osnovao Rasim Ljajić – prenosi današnja Politika.

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

11 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

24 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

24 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

24 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

2 days ago