Društvo

Školi ime po bošnjačkom pesniku

Učenici i profesori škole u Selakovcu u novu školsku godinu ušli su sa novim imenom škole. Od sada ona nosi ime čuvenog sandžačkog pjesnika,  Avda Međedovića, tako da i učenici i zaposleni  očekuju da ova školska  godina bude posebna, uspešnija i bolja.

Početak nastave i novo ime škole učenici su prigodinim programom proslavili uz pjesmu, muziku, stihove ali i podsjećanje na važnost imena Avda Međedovića, na njegov neobičan talenat kada su pamćenje i kazivanje stihova u pitanju i na njegov poseban uticaj na zapadne istraživče.

“Avdo Međedović se često naziva Sandžačkim Homerom. Takođe se pojavljuje pod imenom bosanski Homer, balkanski Homer, Homerus Obrova, u svakom od tih imena mi vidimo neko upoređivanje sa najznačajnijim svjetskim pjesnikom – Homerom”, rekao je tokom svečanosti profesor književnsoti I bosanskog jezika dr Sead Šemsović . 

Svečanoj priredbi posvećenoj imenovanju škole i početku školske godine prisustvovali su predstavnici grada Novog Pazara predvođeni gradonačelnikom Nihatom Biševcem ali i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 Direktor osnovne škole Avdo Međedović, Ahmedin Đerlek, rekao je da novo ime nosi sa sobom i veliku odgovornost. On je  čestitao svim učenicima i profesorima novu školsku godinu.

Škola je počela sa radom 2007. godine sa 593 učenika, a sada nju pohađaju 872 učenika. Bošnjačko nacionalno vijeće proglasilo je ovo obazovnu ustanovu za školu od posebnog značaja za školovanje djece bošnjačke nacionalnosti.

A.Šaljić

 

Podeli