Vesti

Neprihvatljiva rehabilitacija Miloševića

Izjava počasnog predsednika Socijalističke partije Srbije i Miloševićevog bliskog saradnika Milutina Mrkonjića da će tražiti da bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću bude podignut spomenik uzburkala je političke strasti u Srbiji.

Mrkonjićev predlog podržio je i lider socijalista I prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

 Dačić je pre nekoliko dana izajvio da zapadni političari ćute o činjenici da je Haški tribunal presudom bivšem preedniku Repoublike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenom pre skoro pet meseci, priznao da nema krivice Srbije za genocid i ratne zločine u ratu u BiH 1992-1995.

 Predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović sstava je da su “učestale najave” političke rehabilitacije Slobodana Milosevića “provokatorske i skandalozne”.

“Naknadna pamet i mantra da će Miloševiću suditi istorija i vreme, samo su pokušaj prikrivanja činjenica zločinačke politike koju je vodio taj čovek u godinama najvećeg stradanja, nazadovanja i uništavanja građana Srbije”, smatra Omerović.

On kaže da su Gradjani Srbije su presudili na izborima 2000.godin, te da izmisljanja i pogresna citanja i tumacenja delova.presude Haskog suda i tonu predmetima drugima,ne mogu i nece nikada osloboditi Milosevica krivice za stotine hiljada ljudi koji su stradali zbog njega.i njegove politike.

’’Pogubnost te politike dokazali su  i pokazali i vreme i istorija i gradjani.To je bila politika zlocina,ubijanja i sopstvenih gradjana,politika po kojoj Srbija navodno nije bila u ratu a sahranjivala je svoju mladost’’ ističe Omerović dodajući da su ovakvi pokusaji za svaku osudu posebno sto ovo nije zvanicna politika Srbije!Niko u Srbiji ne zeli da se vrate devedesete godine.

 

Senada Kalić

Podeli