Društvo

Naučno privrednom saradnjom do nepovratnih sredstava

Konzorcijumi koji se sastoje od najmanje jedne privatne firme, malog ili srednjeg preduzeća i najmanje jedne javne naučno-istraživačke organizacije, imaju šansu da do 23.septembra apliciraju za nepovratna finansijska sredstva iz pristupnih fondova Evropske unije, u visini do 300 hiljada evra za inovacione projekte u različitim sektorima. Novi program Fonda za inovacione delatnosti Srbije, koji ima cilj da učvrsti privredno naučnu saradnju predstavljen je danas u Novom Pazaru.

Program saradnje nauke i privrede je, prema rečima vršioca dužnosti direktora Fonda za inovacione delatinosti Srbije, novi finansijski instrument čiji je cilj institucionalizacija saradnje između naučno-istraživačkog sektora i malih i srednjih preduzeća. On ističe da nema sektorskih opredeljenja, te da je glavni uslov da projekat bude inovativnog karaktera.

‘’Suštinski Fond je obezbedio nepovratna sredstva u iznosu od 3 miliona evra ispred pristupnih fondova EU, ali je milion evra obezbeđeno od Ministarstva prosvete  i očekujemo još oko milion evra od učesnika, aplikanata ovog projekta”, kaže vršilac dužnosti direktora Fonda za inovacione delatnosti Srbije Ivan Rakonjac.

S obzirom da u univerzitetskom gradu, prepoznatljivog preduzetničkog duha, kao što je Novi Pazar, postoje svi uslovi za uspešan spoj nauke i privrede, načelnik Odeljenja za privredu Gradske uprave, Ramiz Paljevac očekuje i da će interesovanje za ovaj program biti veliko.

Poslednji dan do kada se može aplicirati za nepovratna sredstva je 23.septembar. Prijavljivanje se vrši putem portala Fonda za inovacionu delatnost, gde se svi zainteresovani mogu detaljnije informisati o uslovima ovog novog podsticajnog programa.

S.Lj.

Podeli