Vesti

Zukorlić u sukobu interesa?

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, bivši muftija Muamer Zukorlić, izabran je za predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Neki od razloga koje su naveli narodni poslanici koji nisu glasali za takvu odluku su da na čelu takvog Odbora ne može biti svešteno lice, odnosno neko ko je vlasnik privatnog univerziteta, koji se, kako ističu, godinama bori za akreditaciju većine departmana.

Stavljajući na glasanje predlog o izboru Muamera Zukorlića za predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, predsedavajući Ratko Jankov je izneo stav da mu smeta što na čelo takvog odbora dolazi svešteno lice, te da mu 44 godine univerzitetske prakse nalažu da glasa protiv takve odluke.

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov je rekla da nema problem sa tim što je kandidat svešteno lice. Ona je podsetila da Odbor za obrazovanje ima ozbiljne nadležnosti kada je u pitanju rad komisije za akreditaciju, te da neko ko je vlasnik privatnog univerziteteta, koji ima problem sa akreditacijom, kako je istakla Jerkov, 6 od ukupno sedam departmana, ne može biti predsednik takvog Odbora.

Iako Odbor nije podržao predlog Aleksandre Jerkov da se najpre zatraži mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije da li je predloženi kandidat u sukobu interesa, ona će to učiniti samostalno, kao narodna poslanica.

”Ja lično kao narodna poslanica imam problem sa tim da vi, koji godinama ne možete da akreditujete svoj univerzitet i većinu departmana na njemu, sada imate bilo kakvog uticaja na rad Komisije za akreditaciju”, rekla je Jerkov.

Tvrdeći da nije vlasnik univerziteta već da je samo tamo angažovano lice, Zukorlić je na sednici pozvao članove Odbora da mu daju podršku, da time, kako je kazao, pokažu političku i kulturološku širinu, te da se, kako je obećao, neće za to pokajati.

Imenovanje Zukorlića za predsednika Odbora za obrazovanje izazvalo je i različite reakcije sandžačkih portala.

S.Lj

Podeli