Categories: Društvo

Donacija prijepoljskom porodilištu

U okviru humanitarne akcije Blic fondacije „Srce za decu“, prijepoljskom porodilištu uručen je aparat za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Vrednost aparata za neonatalni skrining sluha iznosi oko 450 hiljada dinara, a cilj ove fondacije jeste da sa njim opreme sva porodilišta u Srbiji.

Novorođenče Adis, staro svega nedelju dana prvo je u prijepoljskom porodilištu koje je testirano na aparatu za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Do sada su bebe za ovu proveru morale da budu odvođene u Zdravstveni centar Užice, te će pomenuta donacija olakšati, kako roditeljima, tako i zdravstvenim radnicima.

„Mi imamo oko 500 porođaja godišnje, jedna do tri bebe na hiljadu rođenih ima oštećenje sluha. Ranim otkrivanjem ovog oštećenja veća je verovatnoća da će se dete izlečiti“, kazala je načelnica neonatologije i dečjeg odeljenja dr Ljiljana Tomašević.

Direktor prijepoljske Bolnice dr Branko Gojaković istakao je zahvalnost Blic fondaciji zbog ove donacije i istakao da će ona u mnogome olakšati posao zdravstvenim radnicima Bolnice u Prijepolju.

Akcija Blic fondacije pokrenuta je u martu ove godine i u okviru nje do sada je aparatom za skrining sluha opremljeno 29 porodilišta, od planiranih 56.

„Cilj svih akcija “Blic fondacije” je da naša deca budu zdrava i srećna. Neonatalni skrining sluha, koji će sada biti obavezan u svim porodilištima, omogućiće da i deca koja se rode sa oštećenim sluhom imaju pravilan razvoj i normalan život. “Blic fondacija” se svima zahvaljuje koji su pomogli da ovaj plemeniti zadatak uspešno okončamo“ – rekao je urednik Blic fondacije  Velimir Perović.

Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je Radio televizija Srbije, koja je kroz informativne emisije podigla svest javnosti o značaju ranog otkrivanja eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi.

„Verujem da smo ovom akcijom uspeli da ukažemo na značaj preventivnih pregleda, jer sada ne postoji osoba u Srbiji koja nije čula za skrining aparat i da su roditelji upoznati da će ih pregled tim aparatom spasiti nekih eventualnih muka kasnije“, kazala je urednica informativnog programa RTS-a Ivana Božović.

U humanitarnoj akciji „Srce za decu“ koju vodi Blic fondacija  prikupljeno je ukupno 25 miliona dinara. Pored Prijepolja, aparat je uručen i porodilištu u Priboju, a do kraja nedelje planirano je da isti aparati stignu u porodilišta u Jagodini, Kruševcu, Bačkoj Topoli i Vrbasu, dodaju iz Blic fondacije.

Belida Oković

Podeli

rtvnp

Recent Posts

PS u ful kontaktu: Dva zlata za Pazarce u Požarevcu

Mlađejniorski prvaci Srbije u ful kontaktu postali su Muhamed Dupljak i Tarik Rašljanin.

1 hour ago

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago