Categories: Društvo

Otvoren Naučni klub za istraživače, studente i ljubitelje nauke

Novi Pazar dobio je Naučni klub u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, koji će biti mesto okupljanja svih građana koji žele da steknu nova znanja kroz radionice, predavanja i druge aktivnosti.

 

Ovaj “Naučni klub” uspostavljen je na osnovu Memoranduma o saradnji koji su potpisali gradonačelnik Nihat Biševac, direktor Centra za promociju nauke iz Beograda Nemanja Đordjević i direktor Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Hajrudin Hajrović. Prostorije Naučnog kluba su dostupne svima, ispunjene su različitim sadržajima koje inspiršu naučno istraživanje. U njemu će se izvoditi programiaranje, razgovarati sa naučnicima koji će povremeno obilaziti ovaj klub i njegove, I biće zastupljeno sve, od hemije, prirodnih pokusa, preko programiranja, robotike do antropologije i analize društva i kulture. 

Đorđević je novinarima rekao da su ovi klubovi nastali iz potrebe da se danas u Srbiji bavimo neformalnim obrazovanjem:

“Trudićemo se da se bavimo raznim temama koje još uvek nisu stigle da sazre kao deo nastavnog predmeta, od antropologije do astrologije. Ovde ćemo promovisati sve naše aktivnosti, ali i lokalne zajednice koja ima mnogo da ponudi, jer je ovo grad sa mnogo fakulteta i škola. Radićemo sa robotima, eksperimentisaćemo, ali ćemo dovoditi i naučnike”, rekao je Đordjević. 

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da lokalna samouprava ima zadatak da pospešuje i razvija obrazovanje i nauku:

“Otvaranjem ovog kluba pruža se mogućnost našim sugradjanima da se profesionalno bave naukom, kroz različite radionice, seminare i neformalna druženja. Cilj kluba je da popularizuje nauku kod svih naših sugradjana, pre svih kod učenika i studenata“, rekao je Biševac.

Direktor Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Hajrudin Hajrović kazao je da se ovim stvaraju uslovi da mladi otkrivaju tajne nauke, da sve više oslobađaju demagogije i da uđu u nauku.

 “Funkcionalno znanje je imperativ, a ljudi moraju da se oslobadjaju demagogije i da ulaze u nauku. Mi ćemo pozitivnu energiju u pravcu promocije nauke podeliti sa svima koji su zainteresovani da se bave obrazovanjem i da grade bolju budućnost zajednice”, rekao je Hajrović. 

Ovo je jedan od dvanaest Naučnih klubova otvorenih u zemlji, a koji su prema riječima Đorđevića već dali rezultate. Prije Novog Pazara ovakvi klubovi su otvoreni u Kanjiži, Leskovcu, Čačku, Nišu, Užicu, Knjaževcu, Kragujevcu, Smederevu, Kruševcu, Kikindi i Šapcu.

Armin Šaljić

 

 

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Ljajić najavio – radovi na izgradnji puteva na Pešteri počeli

Rasim Ljajić obišao početak radova na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravi, na teritoriji tutinske i…

3 hours ago

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

19 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

20 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

21 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

23 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

23 hours ago