Društvo

U Sandžaku nema obolele stoke

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine proglasilo je teritorije opština Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područijima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem od zarazne bolesti nodularni dermatitis.Na teritoriji Novog Pazara,stanje je za sada uredno.

“Nema potrebe ni za kakvom panikom, što se tiče tog oboljenja. Ono je benignog karaktera“, rekao je ,za RTV Novi Pazar, spec.veterine, dr.Ćazim Dolovac. Ovo oboljenje ne može se preneti na čoveka, ni direktno, ali ni konzumiranjem mesa i mleka.

Simptomi ove bolesti su karakteristični i vidljivi. Osnovni simptomi su čvorići na koži , uz nešto višu temperaturu, pad mlečnosti, pojačan iscedak iz nosa I usta. Kasnije ti čvorići pucaju I stvaraju se kraste. Ukoliko neki vlasnik goveda, primeti ovakve simptome, preporuka je   Ministarstva poljoprivrede I zaštite životne sredine, da kontaktiraju, odnosno obaveste veterinara  iz naše opštine

Zaraženo grlo nije opasno samo po sebi, jer ne može preneti virus, ali ga mogu preneti insekti u kontaktu najpre sa zaraženim grlom, a zatim i sa zdravim životinjama.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine podsećaju  da se taj virus ne prenosi na ljude, kao i da je nadoknada realne štete za prve registrovane slučajeve već počela.

J.Jelić

Podeli