Vesti

Pribojski FAP očekuje pomoć od Vlade

Nakon odluke Vlade Srbije da se Fabrika automobila Priboj nađe među 10 preduzeća za koje će država  rešenje tražiti kroz UPPR i posle  31. maja,  rukovodstvo Fap-a  informisalo je na zboru radnika javnost i zaposlene o detaljima pregovora u Vladi i novim planovima sa lokalnom samoupravom o mogućnostima poboljšanja socijalnog programa za Fap.

 

Nakon višemesečnih protesta radnika Fapa i pregovora u Vladi Srbije o budućnosti ovog preduzeća u restrukturiranju, posrnuli pribojski gigant je i zvanično uključen u program Unapred pripremljenog plana reorganizacije UPPR-a,što podrazumeva zaštitu od poverilaca i nakon krajnjeg roka 31. Maja, sve  do pronalaženja održivog i celovitog rešenja.

Generalni direktor Fapa Ranko Vuković i njegov pomoćnik Milan Kostić, prezentovali su javnosti i zaposlenima detalje sa pregovora u Vladi Srbije o planovima reorganizacije i naporima na očuvanju Fapa kao proizvodne celine.

 „ To znači da su u toku pregovori rukovodstva Fap-a, Vlade Srbije i Vojske Srbije u kojima bi VS,  trebala da osnuje u delu Fapa remontni zavod, koji bi mogao da zapošljava oko 200 radnika, a da se intentivno pregovara i sa egipatskim i drugim inostranim firmama o saradnji i kontraisporukama. Socijalni program če biti dobrovoljan i uz Vladin program od 200 eura kao i za sva druga preduzećai zaposlene u Srbiji…“ istakao je direktor Vuković .

U pokušaju da se iznađe rešenje za jedan od ključnih zahteva radnika u toku prethodnih štrajkova,  o  sociajlnom programu od 300 eura po godini staža i isplata zaostalih primanja, uključila se i lokalna samouprava u Priboju koja će kroz otkup dela imovine Fap-a, omogućiti dodatna sredstva na program koji nudi Vlada Srbije.

Prema rečima Predsednika opštine Priboj  Lazara Rvovića, lokalna samouprava u svakodnevnim kontaktima sa Vladom Srbije radi na iznalaženju održivog  rešenja za Fap a po pitanju otkupa dela imovine Fap-a ističe da je opština u tom cilju već obavila  sve konsultacije i pripremne radnji i u potpunosti je spremna da aktivno pomogne nakon dogovora unutar samog Fapa i sticanja zakonskih preduslova za realizaciju ovih aktivnosti.

Goran Reković

Podeli