Društvo

Promenljivo vreme utiče na sve

Velike oscilacije u vremenskim prilikama i visoke razlike u temperaturama vazduha poslednjih dana, ali i povećan broj alergena u vazduhu utiču i na bolesne i na zdrave.

Pacijentima sa hroničnim bolestima, uz odgovarajuću terapiju, savetuju se propisane fizičke aktivnosti i pojačan unos vitamina. Promenljive vremenske prilike utiču na sve, ali postoje posebne grupe pacijenata, koje reaguju na ovakvo vreme i koji se teže adaptiraju.

“Najviše problema imaju pacijenti sa hroničnim bolestima, astmatičari, pacijenti sa povišenim krvnim pritikom, sa reumatskim oboljenjima, dijabetičari i pacijenti sa srčanim oboljenjima”, rekla je dr. Nataša Mijailović, načelnik odeljenja opšte prakse.

Broj obolelih od gripa opada, ali zato se pojačano javljaju oni koji imaju problema sa alergijama ili hroničnim bolesnicima. Preporučuje im se korekcija terapijske doze, uz konsultacije sa lekarom i češće kontrole, ali i izlazak napolje i dnevna šetnja od sat vremena, kao i društvena aktivnost.

Ljudi se poslednjih dana žale i na prolećni umor, koji je karakterističan za ovo godišnje doba, ali je, po rečima doktorke Mijailović, prolaznog karaktera i nema velikog uticaja na organizam.

J. Jelić

Podeli