Vesti

Paunović: Ugljanin zloupotrebljava BNV kao ekspozituru stranke

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin zloupotrebljava tu instituciju tako što od nje stvara ekspozituru svoje stranke SDA, što je, kako je navela Paunović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu, nedopustivo. Ona je, reagujući na izjavu Ugljanina da je Akcioni plan za manjine usvojen tajno, poručila da predsednik BNV-a “živi u, samo njemu poznatoj teoriji zavere”.

 

 ‘’Vlada Srbije je Akcioni plan usvojila nakon procesa koji je trajao i u kome su učestvovali svi nacioanlni saveti, nevladine organizacije i zainteresovane ambasade.’’, rekla je direktorka Kancelarije za ljudska I manjinska prava Suzana Paunović.

Ako je neki proces bio javan, onda je to izrada ovog dokumenta, navela je ona i dodala da je usvajanje tog dokumenta izgleda samo za Ugljanina tajna, jer ostale nacionalne manjine nemaju taj stav.

U radu na AP učestvovalo i BNV, sve do trenutka dok Ugljanin nije pogrešno procenio da će mu izlazak iz radne grupe i ovakva retorika doneti glasove Bošnjaka, istakla je Paunović.

Ugljanin bi trebalo otvoreno da kaže da iz AP ništa nije „izbačeno – rekla je Paunović – već je više puta ponovljeno da radna grupa nema mandat da se bavi ustavnim promenama i promenama političkog sistema te da će se o tome razgovarati u okviru drugih radnih grupa“.

Paunović kaže da bi bio red da predsednik BNV-a pročita zakon u kome jasno piše šta su nadležnosti nacionalnog saveta čije je predsednik i zašto otvoreno ne kaže da je iz Budžeta Srbije dobio oko 1,2 milion evra za podršku u ostvarivanju prava Bošnjaka kojima treba da položi račun.

Paunović je navela i da stalnim pominjanjem tzv. opasnosti od vojske i policije Ugljanin pokušava da stvori ambijent koji su, kako kaže, Bošnjaci poslali u zaborav.

Izvor: Tanjug

Podeli