Društvo

Dan osoba sa Daunovim sindromom

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer predstavlja  oznaku hromozoma (tri kopije hromozoma 21) koji je jedinstven za osobe sa Daunovim sindromom.

“Na evidenciji  Društva za mentalno nedovoljno razvijene osobe (MNRO)  u Novom Pazaru ima oko 1.000 evidentiranih  osoba svih nivoa ometenosti u razvoju “, kaže predsednik ovog drušva Tahir Delić i dodaje da postoji  predpostavka   da ima još između dve ipo I tri hiljade neevidentiranih.

Po rečima defektologa Almire Tahirović, u ovoj ustanovi sa ovim osobama se svakodnevno radi na njihovom osposobljavanju za samostalni život, krenuvši od osnovnih stvari – samostalnog oblačenja,hranjenja a onda i razvijanja preostalih očuvanih sposobnosti. Ona ističe da se sve to radi spontano  i kroz igru bez posebnog plana po kome rade vrtići i škole.

Ovaj dan je ujedno i  prilika za podsećanje na važnost promocije inkluzivnog obrazovanja. U novopazarskom vrtiću Mladost ima jedna razvojna grupa u kojoj trenutno ima četvoro dece sa smetnjama u razvoju sa kojima rade vaspitači – defektolozi po posebnom programu.

Po rečima defektologa Emine Begoli Đekić, roditelji često kriju da im dete ima smetnje u razvoju pa na taj način prave problem vaspitačima koji apeluju na njih da obavezno prijave takvu decu  jer ukoliko im se želi pomoći mora se znati kog stepena oštećena su ta deca da bi se znalo kako sa njima postupati.

Inače, simbol ovog dana su šarene ili različite čarape. Šarenim čarapama pokazuje se podrška borbi osobama s Daunovim sindromom da se integrišu u društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi, da im se obezbedi posao.

B. B.

Podeli