Vesti

Vučić: SDPS najznačajniji partner naprednjaka

Srpska napredna stranka i Socijaldemokratska partija izaći će zajedno na republičke i pokrajinske izbore, rekao je danas predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić i istakao da je SDPS Rasima Ljajića u ovom trenutku najznačajniji partner naprednjaka. Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom SDPS rekao da su razgovarali o tome šta treba da se uradi za Srbiju, a ne o tome koga i kako da mrze, a kad je reč o budućnosti Srbije najvažniji je ekonomski razvoj i da se obave svi poslovi koji će Srbiju do kraja 2019. dovesti pred vrata EU.

 

“Ići ćemo zajedno na republičke i pokrajinske izbore, a preporučićemo opštinskim i gradskim odborima da zajedno idu na lokalne izbore. Ustanovili smo osnovne ciljeve ako dobijemo podršku građana Srbije i Vojvodine”, rekao je Vučić i dodao da je do sad ne malo toga postignuto, ali da možemo bolje i više, te da će nastaviti da rade na tome. 

Ljajić je kao glavne razloge za koaliciju s naprednjacima naveo to što su sa njima u vladi dobro sarađivali i što su ispunili sve što su obećali tokom predizborne kampanje 2014. godine. Drugi razlog je, rekao je Ljajić, to što je i jednoj i drugoj stranci cilj da Srbija dobije stabilnu vladu koja će do kraja sprovesti suštinske strukturne reforme.

Treći razlog je saglasnost o spoljnoj politici i prioritetu da Srbija na kraju mandata buduće vlade postane član EU, rekao je Lajić. Osim ova tri osnovna razloga, poručio je Ljajić, tu su i oni suštinski, među kojima je činjenica da će ekonomija biti prioritetna politička tema, ne samo tokom kampanje već i tokom mandata buduće vlade.

“Drugo, postoji podudarnost o načinu da se zemlja izvede iz krize i da se kroz reforme oporavi ekonomija”, rekao je Ljajić i dodao da se u kampanji neće baviti demagogijom i populizmom, da neće lagati i varati i obećavati ono što je nemoguće.

Kaže da će kampanja biti teška i neizvesna, jer će kao vladajuća koalicija na celu sa premijerom biti glavna meta svih političkih oponenata.

“To je logično jer smo vladajuća koalicija… Naš odgovor treba da bude demokratski, odgovoran da govirimo o onome što smo činili i radili, a ne da ulazimo u prljavo politicko blato”, poručio je Ljajić dodavši da žele fer i demokratsku kampanju u kojoj će da pobedi bolji.

Kako dodaje, kampanja ce biti neizvesna, jer se “najteže dobijaju dobijene utakmice”.

Naglasio je i da je njegova stranka do sada odlično sarađivala sa premijerom i sa ministrima u Vladi Srbije iz redova SNS, kao i da su naprednjaci ispunili sve što su sa SDS usmeno dogovorili pred izbore 2014. godine.

“Imamo moralnu i političku obavezu da zajedno nastupamo na ovim izborima”, rekao je Ljajić.

U delegaciji SNS su i Nikola Selaković, Zorana Mihajlović, Bratislav Gašić, dok su ispred SDPS, osim Ljajića, i Tatjana Matić i Suzana Paunović.

Odluka o izborima bila je dobra i doneta je u pravom  trenutku, jer jedino na izborima možemo da se uverimo da ljudi u Srbiji veruju da zemlja ide u dobrom pravcu, izjavio je premijer. 

Ocenivši da su dogovorom o koaliciji na svim nivoima sa SDPS Rasima Ljajića, naprednjaci danas završili najvažniji posao uoči izbora, Vučić je dodao da će SNS razgovarati sa dosadašnjim partnerima u vlasti, ali i sa nekim novim, ne precizirajući kako bi to moglo da utiče na evenutalne koalicije. 

Predizborna kampanja SNS počeće u Leskovcu, a završiće se u Beogradu, najavio je lider SNS, dodajući da će on učestvovati na malom broju skupova. 

Izvor: Tanjug

Podeli