Podrška poljoprivrednim udruženjima

Razvojni program “EU PROGRES”, koji finasijski podržava Evropska Unija, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije, raspisao je javni poziv za pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačkim grupama.

 

Predstavanici ovog programa održali su informativni skup, na kom su poljoprivrednike iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške upoznali sa detaljima konkursa i kritetrijumima učešća u programu. Pravo da konkurišu imaju zemljoradničke zadruge i poljoprivredna udruženja koja su registrovana do 2014., a koja u svom članstvu imaju najmanje deset registrovanih gazdinstava.

Za ovaj projekat EU PROFRES izdvojio je 280 000 evra, od čega 80 000 evra za prvu fazu koja se tiče edukacije, a 200 000 za realizaciju druge faze programa pomoći. “U prvoj fazi biće podržano 15 proizvođačkih grupa. Sprovešćemo jedan program obuke i organizovati studijsko putovanje u neku od zemalja Evroske Unije. U drugoj fazi biće podržano 5 udruženja ili zadruga, kroz nabavke zajedničkih magacinskog prostora, opreme i mehanizacije”, rekao je saradnika za rezvoj u Programu EU PROGRES, Mladen Cvetanović. Programom su obuhvaćene 34 lokalne samouprave na nivou Srbije, među kojima su samouprave Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške. Direktor Poljoprivredne Strućne i savjetodavne sluzbe, Nihad Hasanović, izrazio je zadovoljstvo što su i predstavnici Porgrama PROGRES prepoznali poljoprivredni potencijal kraja, kao što je to do sada bio slučaj i sa Turskom razvojnom agencijom TIKA, Nemačkom Ambasadom i Češkom razvojnom agencijom. Program će biti realizovan u period između februara i marta. Rok za podnošenje prijava je 22. januar 2016. godine.

Podeli