Vesti

Stop nasilju nad ženama!

Današnji dan, 25.novembar se u svetu i kod nas obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim povodom Forum žena Gradskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije u Novom Pazaru, organizovao je akciju deljenja flajera prolaznicima na gradskom šetalištu sa porukom ”Stop nasilju nad ženama”. Akciji, koja ima cilj da se skrene pažnja na ozbiljnost ovog problema, priključile se se i aktivistkinje SDPS-a iz Raške.

Ovom akcijom Forum žena novopazarskog odbora SDPS-a pridružio se obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. ”Nasilje nad ženama nije privatna stvar pojedinca, već krivično delo koje treba prijaviti i adekvatno sankcionisati – poručuju aktivistkinje SDPS-a.

Predsednica Foruma žena GrO SDPS-a u Novom Pazaru Amela Škrijelj je rekla da je ”nasilje nad ženama krivično delo i jedan od najtežih oblika ugrožavanja ljudskih prava, koje bi pravosuđe trebalo da tretira sa posebnom pažnjom i hitnošću, kako mere i sankcije – istakla je – ne bi ostale bez smisla i efekta.”

”Ovaj dan na simboličan način obeležavamo tako što nećemo da ćutimo, šaljući tako jasnu poruku protiv nasilja nad ženama. Apelujem na sve žene koje su žrtve porodičnog nasilja da, za početak, pričaju o tome”, rekla je Ajša Crnovršanin Škrijelj.

Po zvaničnoj statistici najmanje 32 žene ubijene su od početka godine u porodičnom nasilju, a više od 4.000 prijavilo je nasilje u porodici u Srbiji. Stručnjaci procenjuju da je ovaj broj mnogo veći, jer mnoge žene ćute

Podeli