Društvo

Brodarevo: Završni radovi na izgradnji fabrike vode

Izgradnja fabrike vode u Brodarevu koja je počela pre tri meseca privodi se kraju. Radove je obišao predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović, koji je tom priliko istakao da će izgradnjom ovog objekta meštani Brodareva dobiti kvalitetnu i tehnički prerađenu vodu za piće.

 

Posle dugog niza godina meštani Brodareva su prvo sušno leto ispratili, a da se pri tom nisu suočili sa problemom vodosnabdevanja. Ovaj dugogodišnji problem je rešen vodozahvatom iz sliva Mrčkovačke reke. U toku je i treća, završna faza radova na vodovodu u Brodarevu, izgradnja fabrike vode, koja će krajem godine biti završena.

„Izgradnja fabrike vode je od velikog značaja za gradski vodovod Bordarevo, jer sada dobijamo kompletan tehnološki proces prerade vode, koji će zadovoljiti potrebe građana, sa percepcijom porasta stanovništva“, kazao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.

Izgradnja fabrike vode počela je sredinom avgusta, a prema rečima izvođača radovi teku predviđenom dinamikom i do kraja ovog meseca biće završen fizički deo posla.

U trenutnom stanju Brodarevu je potreban kapacitet vode koji iznosi 15 litara u sekundi, a kapacitet Mrčkovačke reke na kojoj je urađen vodozahvat u sekundi iznosi 50 litara, što ostavlja veliku mogućnost za širenje stanovništva u ovoj varošici na Limu.

„U okviru pred tretmana koji će funkcionisati u fabrici vode, nalaziće se laboratorija gde je predviđena kompletna automatizacija sa skada sistemom na račinaru. Sve je automatizovano i Brodaravo će u narednom periodu dobiti kvalitetno vodosnabdevanje“, istakao je glavni projektant iz firme „Eko vodo projekt“ Radomir Filipović.

Ukupna vrednost projekta vodosnabdevanja Brodareva, čija realizacija je počela pre tri godine iznosi oko 73 miliona dinara, od kojih je lokalna samouprava za tu namenu izdvojila 45 miliona, dok su ostatak sredstava obezbedile Srbija Vode.

Belida Oković

Podeli