Politika

Prijepolje: Simpozijum Dani Sretan Vukosavljevića

U Prijepolju je održan simpozijum „Dani Sretena Vukosavljevića“. Po dvadeset sedmi put u prijepoljskom Domu kulture rasvetljeno je delo najvećeg sociologa sela Sretena Vukosavljevića.

 

Simpozijum je okupio brojna ugledna imena naše naučne misli, istoričare, sociologe, etnologe koji su iz različitih uglova rasvetlili delo Sretena Vukosavljevića i istorijske okolnosti u kojima je živeo i radio. Zamenik predsednika opštine Prijepolje Dobro Lazarević otvorio je skup i učesnicima poželeo uspešan rad, podsećajući da je ovaj naučni skup prvi put održan u Prijepolju davne 1973. godine.

Na početku rada pročitano je pismo Petra Vlahovića, jednog od inicijatora i osnivača simpozijuma, koji zbog zdravstvenih razloga nije prisustvovao ovom skupu: „Simpozijumi „Dani Sretena Vukosavljevića“ su bili podsticaj da se u Prijepolju podigne Dom kulture i Muzej. Obe ustanove danas uzorno rade, pa su po tome uzele mesto u razvoju naučne društvene misli, ne samo u Srbiji, nego i šire“, navodi se između ostalog u pismu Petra Vlahovića.

Učesnici skupa tradicionalno prvi dan simpozijuma provode na selu, pa su tako ovog puta posetili Sopotnicu.

Belida Oković

Podeli