Društvo

Lepo vreme čuva zimske gume

Već od 1. novembra vozači su počeli montažu zimskih guma na vozila strogo se pridržavajući Pravilnika koji reguliše ovu oblast. Svakako da to nije pogrešno, ali koliko je obavezujuće po sunčanom vremenu u novembru?

 

Novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima primenjuje se od 04. maja 2012. godine. U delu koji se odnosi na obaveznu i zimsku opremu ovaj Pravilnik predviđa da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume. Vozači su to shvatili bukvalno pa plašeći se kazni ovih dana mnogi voze na zimskim pneumaticima koji se u ovakvim uslovima nepotrebno troše.Podsetimo, u Pravilniku još stoji da ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Vozači će biti kažnjavani ako su njihova vozila bez ove propisane opreme samo ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm. U zimski uslovima moguća je upotreba i pneumatika sa oznakom M+S koji odgovaraju za sve sezone.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

I još jedna napomena kada je oprema automobila u pitanju- komplet sijalica više ne spada u obaveznu opremu.

Podeli