Društvo

Pomoć iz Njemačke za izbjeglice

Na novopazarsku carinu stigao je još jedan kontigent humanitarne pomoći iz Njemačke za izbjeglice u prihvatnom centru u Preševu. To je treći put kako se iz Minhena doprema pomoć te vrste posredstvom MHD “Merhamet Sandžaka”.

 

Volonteri Njemačkog savjeza za civilnu pomoć, inače humanitarne organizacije iz Minhena koja se bavi prikupljanjem i distribucijom pomoći za izbjeglice iz zemalja zahvaćenih ratom doprijemili su za izbjeglice u Preševu zimsku odjeću i obuću, toplu ćebad i šatore. Za one najmlađe koji su u nevolji i po koji slatkiš kao utjehu.

Iako mladi, volonteri Lukas i Robin uspješno sprovode misiju svojih plemenitih sugrađana.

“Mnogo je izbjeglica u Njemačkoj. Brojne su organizacije koje im pomažu, mi se trudimo da učinimo što je više moguće ali ih je toliko da ne možete svakome pomoći. Mnogo im je teže na ovoj Balkanskoj ruti nego kada dođu u Njemačku. Nadam se da im ovaj naš napor bar malo olakšava”, rekao je mladi Robin.

Ja bih da se zazhvalim svim dobronamjernim ljudima koji nam olakšavaju tokom puta ovdje u Srbiji. Posebno ljudima iz organizacije “Merhamet Sandžaka” koji nas usmjeravaju dalje i pomažu da se roba na carini ne zadržava dugo”, rekao je Lukas iz Minhena.

Saradnja Njemačkih organizacija i Muslimanskog humanitarnog društva “Merhamet Sandžaka” ide uzlaznom putanjom. Ovaj način pomoći izbjeglicama će se nastaviti i unaprijediti uvjereno je i rukovodstvo Merhameta.

Lukas i Robin nisu samo volonteri koji dopremaju ovu pomoć. Odvojili su veći dio novca i da je kupe. Sami plaćaju putne troškove i gorivo, sve to je kažu nebitno kada na licima ljudi kojima pomognu vide osmjeh.

(A.N.)

Podeli