Društvo

Bezbjednost učenika

Bezbjednost učenika generalno je poboljšana prevnstevno zbog postojanja školskih policajaca u pojedinim školama ali i zbog zajedničkog rada na sprečavanju vršnjačkog nasilja, jedan je od zaključaka donetih na sastanku direktora osnovnih škola i predstavnika Policijske uprave u Novom Pazaru.

 

Na sastanku su predstavljeni rezultati analize službenika Policije koji ukazuju da je tokom protekle godine bilo znatno manje incidenata, kriminalnih radnji i nasilja u školskim objektima nego ranije. Kako povećeti bezbjednost učenika? Kako najefikasnije distancirati učenike od lošeg društva i narokodilera, i kako ih zaštiti u školskim dvorištima. U kom periodu školske nastave je najvažnije da postoji nadzor policije i koje su nadležnosti školskog policajca, bila su neka od pitanja koja su razmatrana na skupu.

Od kako je uvedena ova vrsta nadzora, bezbjednost je povećana, kako u novopazarskim tako i u školama Tutina i Sjenice. Iako je konstantna komunikacija i saradnja između Policije i škola neophodna, nemaju svi školski objekti svog policajaca. Da bi dobila ovakav nadzor potrebno je da škola ispuni nekoliko kriterija koji zavise od broja učenika, položaja škole, saobraćaja u bilizini objekta i slično.

“Naša škola je prošle godine dobila školskog policajaca i bezbednosna situacija se višestruko poboljšala “, kaže direktor osnovne škole Stefan Nemanja, Edin Dugopoljac. Sastanak na temu bezbjednosti učenika održava svake se godine pred početak nastave sa ciljem da se unaprijedi komunikaca i poveća zaštita.

(A.Š.)

Podeli