Društvo

Brodarevo: Otvorena hladnjača kapaciteta 1000 tona

U Brodarevu je počela sa radom hladnjača za otkup voća, čiji je kapacitet preko 1000 tona. Preduzeće “Ineks Sokolica” iz Prijepolja uložilo je preko 1,3 miliona evra u građevinske radove i opremu moderne hladnjače.

U novootvorenoj hladnjači u Brodarevu utvrđena je akontna cena maline od 180 dinara za kilogram. Konačna cena pratiće dogovor malinara Srbije, a za redovnu isplatu otkupljenih količina obezbeđena su potrebna finansijska sredstva, rečeno je prilikom otvaranja hladnjače u Brodarevu.

“Kapacitet hladnjače je 1.006 tona, a već je počeo otkup ovogodišnjeg roda maline. Kako bi proizvođačima iz Brodareva i okoline ponudili stručnu pomoć i neophodni sadni materijal kao i đubriva i sredstva za zaštitu, naredne godine planiramo otvaranje poljoprivredne apoteke, koja će raditi u sklopu hladnjače”-kazao je vršilac dužnosti ditrektora “Inex Sokolice” Džemko Jusović.

Privredni razvoj Mesne zajednice Brodarevo podignut je na značajan nivo, kako zbog otvaranja hladnjače najvećeg kapaciteta na teritoriji opštine Prijepolje, tako i zbog uspešne privatizacije dve društvene firme, kazao je član Opštinskog veća zadužen za privredu Esad Hodžić.

Otvaranjem ove hladnjače ukupni skladišni prostor pred ovogodišnju berbu malina u prijepoljskoj opštini je narastao na preko 2.700 tona, što je, po mišljenju stručnjaka, dovoljno da se otkupe sve očekivane količine maline.

Belida Šehović

Podeli