Društvo

Ljajić: Digitalizacija pre predviđenog roka

”Proces digitalizacije u Srbiji biće završen 7.juna, deset dana pre predviđenog roka, kada će digitalnim signalom biti pokriveno 97,8 odsto stanovništva – izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić. On je rekao da je digitalizacija skup, ali i vredan projekat od kojeg će država zaraditi značajna sredstva a građani dobiti kvalitetan signal i više televizijskih kanala.

”Državu je ovaj proces koštao oko 37, 6 miliona evra, od čega je 10 miliona donacija EU, ali će država prihodovati do kraja godine kada prodamo digitalnu dividendu mobilnim operaterima”, kazao je Ljajić.

Ljajić je podsetio da je po međunarodnim standardima zemlja digitaizovana ukoliko je pokriveno 95 odsto stanovništva. ”Mi ćemo digitalnim signalom pokriti 97, 8 odsto stanovništva. Nepokriveno će ostati nešto manje od 3 odsto stanovništa u područjima gde digitalni signal ne može da prođe iz tehničkih razloga, ali i na tome ćemo raditi kako bismo stvorili uslove da obezbedimo svakom građaninu Srbije da prati digitalnu televiziju.”

Ljajić je rekao da je za najugroženije kategorije stanovništva obezbeđeno 160 hiljada set top boksova i pozvao sve one koji još uvek nisu nabavili uređaj za prijem digitalnog signala, jer nisu u mogućnosti, da se prijave nadležnim institucijama u svojim lokalnim samoupravama.

S.Lj.

Podeli