Dačić: Suad Dacić evakuisan iz Jemena, pomogli Rusija i Alžir

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je danas da je student iz Sjenice Suad Dacić evakuisan iz Jemena, uz pomoć Ruske Federacije i Alžira.

On je dodao da se radi i na slučaju Srđana Babića koji je zarobljen u Libiji i apelovao na naše građane da zbog pogoršanja situacije ne putuju u tu zemlju.

Dačić je na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare zahvalio vladama Rusije i Alžira na pomoći pri evakuaciji naših državljana i dodao da su Rusi odbili da prevezu građane sa kosovskim pasošima pošto Rusija ne priznaje Kosovo.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je, odmah po prijemu obaveštenja da se naš državljanin Suad Dacić nalazi u studentskom kampu u Sani i da želi da se evakuiše iz Jemena, poslata instrukcija ambasadama Srbije u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike da se hitno uključe u proces evakuacije.

Istovremeno, ambasadori i otpravnici poslova Zalivskih zemalja pozvani su u Ministarstvo spoljnih poslova, gde su zamoljeni da Suad Dacić, zajedno sa nekolicinom građana sa KiM i državljana Makedonije, bude stavljen na listu za evakuaciju iz Jemena, koja je već započela.

“S obzirom da je Ruska Federacija među prvima počela evakuaciju svojih građana, stupljeno je u kontakt sa Ambasadom Ruske Federacije u Jemenu, koja je Suada Dacića odmah uključila u proces evakuacije. Nakon toga, pomoć u evakuaciji je ponudila i Vlada Alžira, koja je, takođe, u više navrata organizovala evakuaciju svojih građana iz Jemena”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova zahvaljuje vladama Ruske Federacije i Alžira na prijateljskoj pomoći pri evakuaciji naših građana i pohvaljuje Miloša Perišića, otpravnika poslova u Ambasadi Srbije u Abu Dabiju, i Milana Živkovića, konzula u Ambasadi Srbije u Moskvi, za napore koje su uložili u procesu uspešne evakuacije, zaključuje se u saopštenju.

Podeli