Društvo

Akcija “Blic Maraton”

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije, u cilju veće bezbednosti učesnika u saobraćaju, u aprilu, u toku jednog dana, sprovodi akciju “Blic maraton”. U akciji će tokom 24 sata neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine kretanja kojima raspolaže Saobraćajna policija.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila najčešći je uzrok saobraćajnih nezgoda, a pogotovu saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama. Smanjenjem brzine vozila za samo 1 kilometar na sat, rizik od nastanka saobraćajne nezgode sa nastradalima smanjuje se za 3 odsto. Imajući to u vidu Uprava saobraćajne policije sprovešće u aprilu , samo jednog dana, akciju u kojoj će za 24 sata upotrebiti sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja vozila. Akcija je nazvana “Blic maraton”.

U skladu sa praksom evropskih zemalja, a imajući u vidu da je policija servis građana i da je otvorena za sugestije i predloge, Uprava saobraćajne policije pozvala je sve zainteresovane da putem elektronske pošte na sajtu MUP-a ili na  telefon područnih policijskih uprava, predlože mesta kontrole brzine kretanja vozila. To bi trebalo da budu i mesta gde najčešće dolazi do kršenja propisa o brzini kretanja vozila u saobraćaju. U jednodnevnoj akciji koja će zatim uslediti, policija će upotrebiti sve ručne i radare u sistemima video nadzora, kao i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije, tzv “presretačima”.

Ukoliko tokom akcije vozač koji prekorači brzinu ne bude zaustavljen na mestu kontrole, vlasniku vozila će biti dostavljena verodostojna isprava o prekršaju sa pozivom da plati propisanu kaznu ili da nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a dostavi podatke o licu koje je učinilo prekršaj.

Prema podacima iz Odeljenja saobraćajne policije u Novom Pazaru njima se, kada su građani u pitanju, sa predlogom o mestu postavljanja radara u ovoj akciji do danas javilo samo jedno lice.

(D.J.)

Podeli