Politika

Dijalog kafe

U novoosnovanom Dijalog kafeu koji radi u okviru Centra za mlade Duga održan je prvi online sastanak  predstavnika Rio de Ženeira, Lisabona, Firence i Novog Pazara.

Osim što su predstavili svoj grad učesnici sesije su se upoznali sa značajnim institucija ostalih gradova, ali su i zajednički  razgovarali o međuetničkom dijalogu, poverenju i saradnji. Smisao novosnovanog Dijalog kafea jeste upoznavanje, razmjena mišljenja, interkulturalni dijalog, saradnja, povezivanje i slično. Jedan od ciljeva je da se savremenom video-tehnologijom i internet-vezom upoznaju ljudi sličnih interesovanja iz udaljenih gradova u kojma takođe postoji dialog kafe, ali i da se pokažu primjeri dobre prakse, prenese iskustvo, pa čak I pokrenu zajendički projekti.

Predsjednik Udurženja ujedinjenih nacija Srbije, Milorad Kondić, kaže da su dosadašnje sesije uticale da se otklone brojne predrasude među narodima i gradovima i da se uspostavi saradnja na ekonomskom i poslovnom planu.  U razgovoru učesnici sesije su se upoznali sa veoma važinim ličnostima i predstavnicima institucija. Prvi dijalog je ujedno i radno otvaranje Dijelog kafea, projekta kog je više mjeseci pripremalo Udruženje Druga i Udruženje za  ujedinjene nacije Srbije. Uloga mladih, prava i pložaj nacionalnih manjina, samo su neke od tema koje će u buduće biti obuhvaćene sesijama u Dijalog kafeu.

(A.Š.)

Podeli