Politika

Haliloviću uručeno priznanje za knjigu godine

Književniku iz Novog Pazara, Enesu Haliloviću, danas je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu i zvanično uručena nagrada ”Meša Selimović” za najbolju knjigu u 2014.godini, zbirku pesama ”Zidovi”. Ovo značajno priznanje, koje se sastoji od plakete, povelje i novčanog dela, Haliloviću je uručio direktor i glavni urednik kompanije Novosti, Ratko Dmitrović.

 

Sa velike scene beogradskog Narodnog pozorišta, Halilović je pozvao sve odgovorne ljude da se bore za knjigu, koja, kako je istakao, mora da opstane.

‘’Želim da pozovem sve odgovorne ljude u zemlji, u izdavaštvu, kulturi i vlasti da se još više svi zajedno borimo za knjige, ideje i književne časopise, koji su krvotok književnosti, da se borimo za sve privatne izdavače koji se bore u ovom veoma teškom trenutku da opstanu na tržištu, jer knjiga nije samo roba, već i tržnica ideja’’, rekao je Halilović.

Član žirija za dodelu nagrade Jasmina Tonić rekla je da Halilovićeva zbirka pesama “Zidovi” predstavlja još jedan njegov značajan pesnički i poetički iskorak u pravcu daljeg razvijanja i pomeranja granica sopstvenog pesničkog izraza. Ona je na svečanosti istakla da nagrađena zbirka, predstavlja izuzetno vredan doprinos našoj novijoj poezije, jer, kako je kazala, vraća misao u poeziju.

‘’Ovogodišnji dobitnik je sigurno svoju biografiju i svoj život obogatio ovom nagradom, kao što je ova nagrada obogaćena njegovim imenom i prezimenom’’, rekao je direktor i glavni urednik kompanije Novosti, Ratko Dmitrović.

S.Lj.

Podeli