Vesti

Mahmutović: BNV godinama besplatno koristi zgradu

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmuutović je rekao da Bošnjačko nacionalno veće besplatno koristi zgradu u centru Novog Pazara, a traži da se iz budžeta grada izdvajaju sredstva za ovo veće.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mahmutović je rekao da u izveštaju državnog revizora navedeno da je Esad Džudžo, sredstva koja je BNV dobijao od države, prebacivao na račun svog Centra za bošnjačke studije , koji je proglasio ustanovom od nacionalnog značaja za Bošnjake, navodno na ime kirije.

Mahmutović kaže da postoji sudska presuda po kojoj bi BNV moralo da zgradu vrati gradu, jer je koristi bez pravnog osnova i bez ikakve nadoknade. Mahmutović je pozivajući se na izveštaj državnog revizora rekao da je Džudžo, sredstva koja je BNV dobijao od države, prebacivao na račun svog CBS, koji   čak proglasio ustanovom od nacionalnog značaja za Bošnjake.

“Sve je počelo sa time što je prethodna vlast na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom nezakonito dodelila zgradu u Ulici 28. novembra BNV. Ubrzo nakon toga, Džudžo koji je tada bio predsednik IO Veća je bukvalno prisvojio tu zgradu i na nju okačio tablu CBS, njegove privatne NVO iz Tutina. Došli smo u posed izveštaja revizora u kojima se navodi da je sredstva koje je Veće dobilo od države da plati zakup zgrade, Džudžo prebacivao sa računa BNV na račun CBS, tj. plaćao je kiriju svojoj NVO, iako je zgrada vlasništvo Grada. Čak je CBS proglasio institucijom od posebnog značaja za Bošnjake. Kako se BNV stalno žali da Grad ne finansira njihov rad, odlučili smo da ne tražimo njihovo iseljavanje iz tih prostorija jer smatramo da je to ustanova od nacionalnog interesa. Umesto toga, predložićemo im da nam ne plaćaju kiriju i da na taj način kompenzujemo sredstva koja bi trebalo da izdvajamo za njihovo finansiranje”, rekao je Mahmutović

Podeli