Društvo

Analiza i planovi Svetske banke predstavljeni u Novom Pazaru

Analiza stanja i budući petogodišnji plan Svetske banke u Srbiji, bile su teme sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, privrednicima i poljoprivrednicima Novog Pazara. Sastanak u formi javne konsultacije koji je danas održan u Novom Pazaru, prvi je od planiranih pet u Srbiji koji će organizovati Kancelarija Svetske banke u Beogradu, pre nego što utvrdi konačan plan rada za naredni petogodišnji period u našoj zemlji.

 

Kako je izgledao ekonomski rast u proteklih petnaestak godina koliko traju reforme u Srbiji, životni standard i glavni rizici siromaštva, neka su od glavnih pitanja, obuhvaćenih Studiom analize stanja, koju je radila Svetska banka u Srbiji, a koja je danas prezentovana u Novom Pazaru. Odluka o tome šta će Svetska banka raditi u narednih pet godina, kako je najavljeno, biće doneta krajem juna, a na nju mugu uticati i predlozi i sugestije građana. Na pitanje – šta konkretno Novi Pazar može očekivati, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen rekao je da to zavisi od dogovora sa republičkom vladom, navodeći projekte Svetske banke od kojih, kako je kazao, lokalne samouprave mogu imati korist.

”Imamo projekat koji se bavi katastrom, i mislim da je to važno za sve zajednice u Srbiji jer nudi sigurnost registracije nekretnina i od toga svi mogu imati korist. Imamo i program rehabilitacije puteva, kao što je ovaj put koji dolazi do Novog Pazara, zatim program u oblasti zdravstva koji podrazumeva i nabavku aparata za lečenje kancera uključujući i bolje finansijsko upravljanje bolnicama u Srbiji. Tu je i program koji treba da poboljša veštine ljudi koji traže posao, i program koji treba da poboljša poslovnu klimu za investiranje. Ja znam da Novi Pazar već ima dosta investicija u tekstilnoj industriji, ali mislima da može da dobije još više stranih investicija ako je ta poslovna klima bolja i u drugim nekim oblastima”, reko je Verheijen.

”Ono što Svetska banka bude finansirala u Srbiji biće dostupno i novopazarskim privrednicima i zato je važno da oni budu na izvoru informacija – istakao je gradonačelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutović. ”Mi smo pre nekoliko nedelja, kada smo imali sastanak sa našim privrednicima ovde iz Novog Pazara, rekli da ćemo učiniti sve da oni budu na izvoru informacija. Posle toga smo imali i sastanak sa predstavnicima ministarstava, čak i predstavnicima SIEPE, kako bi naši privrednici imali direktan kontakt sa svim relevantnim faktorima, i danas smo sa predstavnicima Svetske banke napravili da naši privrednici, prvi u Srbiji čuju ono što Svetska banka planira da radi u narednih pet godina i da čuju šta je ono što nedostaje i koči razvoj u zemlji”, rekao je gradonačelnik Mahmutović.

Na današnjem sastanku Svetska banka predstavila je 11 priroriteta za intervencije. Prvi na listi je povratak fiskalne održivosti i finansijske stabilnosti u Srbiji. Posle Novog Pazara, sledeći ovakav sastanak biće održan za dve nedelje u Beogradu.

S.Lj.

Podeli