Društvo

Obeležen svetski dan civilne zaštite

Pod pokroviteljstvom opštine i Sektora za vanredne situacije u Prijepolju je obeležen Dan civilne zaštite. Zadatak lokalne samouprave je osnaživanje civilne zaštite, kako bi naša opština bila spremna usled elementarnih nepogoda i drugih opasnosti, istakao je na svečanoj sednici Odeljenja za vanredne situacije predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.

 

Cilj obeležavanja ovog datuma je da se skrene pažnja javnosti na značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o preventivnim i samozaštitinim merama i postupcima u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih opasnosti. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Goran Posrkača referisao je o popuni specijalizovanih jedinica civilne zaštite i sprovedenim aktivnostima u zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

„Upravljanje u vanrednim situacijama može se posmatrati kao stalno smenjivanje različitih faza od kojih naročito ističemo prevenciju, spremnost organizovanih snaga, reagovanje, sanaciju i ublažavanje posledica“-kazao je Posrkača.

Predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović rekao je da je zadatak opštine osnaživanje civilne zaštite, kako bi bili spremni usled elementarnih nepogoda i drugih opasnosti.

„Sektor za vanredne situacije je naša vodiljha i moramo ga osnažiti. Lokalne samouprave moraju biti spremne za sve nedaće koje ih mogu zadesiti“-istakao je Hašimbegović.

Prvi mart, svetski dan civilne zaštite ustanovljen je 1990. godine odlukom generalne Skupštine međunarodne organizacije civilne zaštite, a obeležavanje u Srbiji počelo je ponovo 2013. godine, nakon više od dve decenije pauze.

Belida Šehović

Podeli