Društvo

Bez besplatnih tehničkih pregleda

Ako novi Zakon o bezbednosti saobraćaja uspešno prođe skupštinsku proceduru više niko neće moći da registruje svoj automobil i bez odlaska na tehnički pregled. Neće više biti ni besplatnih tehničkih pregleda.

Konačno će biti uvedeno obavezno fotografisanje vozila na liniji tehničkog pregleda, ali i određena najniža cena ove usluge gde bi vlasnik putničkog automobila plaćao za nju najmanje 2.500 dinara. Lovci u mutnom, stimulisani provizijom osiguravajućih kuća za obavezno osiguranje motornih vozila,obavljali su tehnički pregled samo kroz papire, bez dovoženja vozila, pa je jasno zašto su oni profitirali, a ostali propadali.

Procena je da država godišnje gubi , zbog ovakvih aktivnosti , oko milijardu dinara pri čemu su ugrožena i radna mesta oko 4000 radnika firmi koje obavljaju tehničke preglede.

Primena novog Pravilnika o tehničkim pregledima očekuje se već od juna ove godine. Novi zakon će najverovatnije obeshrabriti one koji su mislili da lako dođu do zarade u ovoj oblasti pa će mnogi novootvoreni tehnički pregledi prestati sa radom.

Podeli