Categories: Društvo

Približiti građanima značaj poslovanja po zakonu

Grad i Republika ulažu zajedničke napore u cilju približavanja poreske politike građanima, te pravila poslovanja, kako bi se na što bezbolniji način privrednim subjektima omogućio prelazak sa sistema sive ekonomije na princip tržišnog poslovanja.

Marko Marinković , vd direktora Poreske uprave Srbije prvi je direktor PU sa republičkog nivoa koji obilazi lokalne samouprave u svrhu  oživljavanja politike finansijsjske discipline.

Kako je istakao pomoćnik gradonačelnika Fevzija Murić, građani treba da shvate da izmirivanjem obaveza prema državi  privredni subjekti zajednički ali I pojedinačno olakšavaju sistemima zdravstva, školstva I čitavog javnog sektora da f  unkcikoniše na pravi način.

“Važno je istaći da  smo u nedavnom razgovoru I sa pijačnim priodavcima došli do zaključka da  su ti ljudi svesni neophodnosti budućeg postupanja po zakonskim propisima u ovoj sferi, kako bi rasteretili svoje poslovanje ali I doprineli približavanju EU. Ako se poreski sistem razloži na što veći broj subjekata, zajednica će lakše podneti proces reformi”, zaključio je Murić.

Plan o suzbijanju sive ekonomije koji Republika sprovodi podrazumeva, po  rečima Marinkovića, politiku dijaloga, uklanjanja nejasnoća I definisanja konkretnih mera  u svrhu postizanja poreskog integriteta na svim nivoima.

“Naš cilj je da stvorimo ambijent u korist stanovništva Novog Pazara, kako bi građani u optimalim uslovima mogli da funkcionišu, rade I žive od svog rada. Za to je neophodno redovno izmirenje obaveza prema budžetu grada I republike, za šta ćemo nastojati da obezbedimo  uslove. Svest o važnosti izdavanja fiskalnih računa preduslov je prosperiteta lokalnog područja, baš kao I prijavljivanje radnog odnosa zaposlenih, što je jedini način za ostvarivanje prava na doprinose, zdravstveno osiguranje I penziju”, poručio je vd direktor  Poreske uprave Srbije,  Marko Marinković.

Prema  ranije objavljenim informacijama, konkretne mere republičkih I lokalnih vlasti za suzbijanje sive ekonomije biće definisane do kraja marta ove godine, nakon čega sledi njihova primena.

Izvor: Informativna služba Grada

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Efikasna saradnja sa Republičkim geodetskim zavodom od izuzetnog značaja

Direktor Republičkog geodetskog zavoda, Borko Drašković, sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem. Razgovarali…

4 mins ago

Prekinuto zasedanje, nastavak nakon pauze

Šef odborničke grupe "Evropski Novi Pazar Rasim Ljajić" Fahrudin Đekić kazao je za Rtv Novi…

35 mins ago

Danas zaseda Skupština grada

Zaseda lokalni parlament Novog Pazara, u toku je treće redovno zasedanje. Pred odbornicima su predlozi…

2 hours ago

Napad na policiju u Tutinu: Nepoznata lica pucala u kopnenoj zoni bezbednosti

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno tragaju za nepoznatim napadačima, koji su danas iz vatrenog oružja…

13 hours ago

Sjajan meč Pazarca u Rimu: Medvedev u tri seta savladao Međedovića

Danil Medvedev posle velike borbe u Rimu savladao fantastičnog Hamada Međedovića.

14 hours ago

”Rumelisiad” organizuje Balkanski ekonomski samit u Beogradu

U organizaciji turskog udruženja privrednika ''Rumelisiad'' u Beogradu će u četvrtak, 16. maja biti održan…

18 hours ago