Društvo

Razvoj savremene hirurgije u Prijepolju

Za nešto više od godinu dana na odeljenju hirurgije u prijepoljskoj bolnici laparaskopskim aparatom izvršeno je oko 137 operacija.

Pomoću turske razvojne agencije TIKA i lokalne samouprave, nabavljen je savremeni aparat za laparaskopiju, koji je prijepoljskim hirurzima omogućio da svojim pacijentima pruže kvalitetnu uslugu.

Za 53 godine otkako uspešno radi odeljenje prijepolsjke hirurgije, lekari su svoj rad na ovom savremenom aparatu okarakterisali kao najveći iskorak u praćenju savremene svetske hirurgije. Metoda laparaskopske intervenicje pacijentima pruža veliki komfor, od ulaska na lečenje, preko postoperativnog toka, pa sve do potpunog ozdravljenja, istakli su prijepoljski hirurzi.

„Laparaskopska operacija je minimalno invazivna metoda pomoću koje se uglavnom vrše operacije u trbuhu. Mi smo tu tehniku savladali i ovim putem želim da obavestim javnost da smo do sada operisali 137 pacijenata tom najsavremenijom metodom“-kazao je dr Zulkefil Sadović, načelnik hirurgije Opšte bolnice u Prijepolju.

Cena ove savremene opreme za laparaskopske intervenicje iznosila je oko 60 hiljada evra, 30 je stiglo iz turske razvojne agencije TIKA, a polovinu novca obezbedila je lokalna samouprava.

„Nabavka ovog aparata ima humanitarni karakter, jer su ljudi imali razumevanja i pepoznali su naš kapacitet. Uložili su u ovu opremu, a mi smo primerom uspešnog poslovanja opravdale njihovo poverenje“-izjavio je za Regionalnu televiziju dr Kemal Preljević.

„Od same ideje do današnjeg dana trebalo je uložiti mnogo truda, entuzijazma, pa čak i napora. Pokrenuli smo postupaki doveli ljude koji su nas edukovali, kako bi mi kasnije bili spremni za rad na tom aparatu“-kazao je dr Rajko Divac.

Kako bi nastavili sa kvalitetnim pružanjem usluga u korak sa savremenim metorada lekarima odeljenja preijepolske hirurgije potrebno je da lokalna samoupra nastavi u pružanju podrške i pomoći, kako u nabavci kvalitetne opreme, tako i u servisiranju postojeće.

Belida Šehović

Podeli