Omerović: Ugljanin neupućen

BEOGRAD – Član Odbora za ljudska i manjinska prava i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin napustio je danas sednicu tog Odbora i zatražio smenu predsednika Mehe Omerovića nezadovoljan njegovim radom poručivši da više neće dolaziti dok se za predsednika ne postavi predstavnik većinskog, srpskog naroda.

“Ima čestitih Srba, svi su čestiti i časni ljudi u parlamentu i ovo što je postavljen bošnjak za predsednika odbora je kukavičje jaje, komunistička podvala”, rekao je Ugljanin novinarima posle izlaska iz sale i pojasnio da bi na taj način, većinski narod preuzeo odgovornost za rešavanje pitanja manjina.

Predsednik Odbora Meho Omerović (SDPS) poručio je Ugljaninu da se predsednik tog tela ne bira na način na koji on to misli i da za to postoji utvrđena procedura uz opasku da nije prvi put da lider SDA Sandžaka “dođe, kaže šta ima i napusti sednicu”.

Ugljanin je novinarima, kao jedan od razloga zbog čega traži Omerovićevu smenu, objasnio da nije zadovoljan kako je Odbor radio u prošloj godini i da ništa nije učinjeno od onoga što je tražio komesar za proširenje Štefan File.

“On je tražio da mi kao skupština, najviše zakonodavno telo sačinimo predlog mera za rešavanje manjinskih pitanja, program sa tačnim ciljevima, rokovima, imenom izvršioca, sredstvima koja su predviđena za to i izvorom sredstava”, naveo je Ugljanin.

Osim toga, kako je prokomentarisao, nisu prošli ni amandmani manjina na Zakon o Nacionalanim savetima nacionalnih manjina.

Osim što je nezadovoljan radom predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava, Ugljanin je prokomentarisao i da “bošnjaci nemaju koristi od toga sto imaju bošnjaka u vladi”.

“Kad kažemo da je težak položaj bošnjaka, da je nezaposlenost, kažu, imate bošnjaka u Vladi Srbije. Mi nikakve koristi od toga nemamo, treba nam čestiti Srbin koji će da brine o bošnjacima”, rekao je Ugljanin osvrsnuvši se i na predsedavanje Srbije OEBS-om.

“Ne može u OEBS-u da naš predstavnik govori o ljudskim pravima u drugim državama, ako je u njegovoj državi većinski narod podmetnuo kukavičje jaje manjinama. Ja sam rekao da od danas neću učestvovati u radu dok ovim odborom predsedava “kvazi bošnjak” odnosno kvazi po nacionalnosti pripadnik manjina”, zaključio je on.

Omerović je Ugljaninov izlazak iz sale i najavu da više neće dolaziti novinarima prokomentarisao da je to dobra za clanove odbora jer “kad god je bio prisutan, oduzimao je vreme govoreći o stvarima koje nemaju veze sa Odborom i pokušavao da dokazuje kako je on jedini bogom dat da predstavlja bošnjake”.

“Njemu niko ko nije član njegove partije nije dobar predstavnik bošjačkog naroda, i vi ste čuli i videli kako on funkcioniše. Dođe na sednicu, kaže što kaže, a pri tom su to uglavnom paušalne ocene, da ne kažem čak i uvrede, ne sačeka da mu bilo ko šta odgovori i napusti sednicu”, rekao je Omerović.

On je istakao i da posle izlaska Ugljanina iz sale nije hteo da govori o tom njegovom činu na Odboru jer, kako je rekao, nepristojno je govoriti o nekom ko nije prisutan.

“Kada ne može on da bude predstavnik ili predsednik Odbora koji se bavi pitanjem nacionalnih manjina, onda kaže, dobro je da to bude neko od predstavnika iz srpskog naroda jer Meho Omerović po njemu očigledno, niti je bošnjak, niti je čovek koji se bavi pitanjem ljudskih prava, ali to je njegovo pravo”, ocenio je predsednik Odbora.

Omerović je konstatovao i da je Ugljanin ovom prilikom pokazao da ne poznaje ni Poslovnik, ni zakone jer se predsednici Odbora ne biraju na način kako to on misli i poručio da će ga ostaviti u njegovom neznanju.

foto: Midhat Omerovic RFE/RL

Podeli