Društvo

Obilježen Svjetski dan djeteta

Povodom obilježavanja Svjetskog dana djeteta, u Savjetovalištu za mlade održana je radionica za đake iz tri novopazarske osnovne škole.

Oni su u grupama učestvovali u ovoj kreativnoj radionici, na kojoj su psiholozi i ljekari objasnili djeci zašto se u svijetu ovaj dan obilježava, ali i podsjetili ih na sva njihova prava.

Kako je istakao psiholog i predavač na ovoj radionici , Sead Bojadžić, cilj ovakvih aktivnosti je da djeca budu informisana o njihovim pravima, ali i o mogućnostima da im se pomogne ukoliko im je pomoć potrebna, te dodao da je Savjetovalište uvijek otvoreno za djecu  i njihove roditelje.

Kako je istakla načelnica Dječijeg dispanzera, dr Vesna Despotović  djeca su najvažniji član svakog društva, te napominje da porodica jako bitan faktor u odrastanju i vaspitavanju djece.

Učesnici ove radionice, učenici sedmog razreda OŠ “Bratsvo”, su pomno propratili svaki dio današnje radionice, te istakli da će rado prisustvovati svakoj narednoj radionici.

Svjetski dan djeteta ili Međunarodni dan djeteta je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 20. novembra. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana. Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumijevanje među djecom i dobrobit djece u svijetu.

Irma Hodžić

Podeli