Categories: Društvo

Stručni seminar za pčelare

Udruženje pčelara Novi Pazar i Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja, bili su domaćini stručnog predavanja u oblasti pčelarstva, koje je omogućila kompanija Bajer u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Beogradu i firmom Arlofarm.

Ovaj stručni seminar za brojne učesnike, ne samo iz Novog Pazara već i opština iz okruženja, bio je prilika da saznaju sve što ih zanima iz oblasti pčelarstva.

U okviru teme o zazimljavanju i kliničkom pregledu pčelinjih društava, profesor dr Zoran Stanimirović govorio je i o značaju pravilne ishrane kao imperativu dobrog zdravstvenog stanja i dobrog prinosa pčelinjih zajednica, ali i o najčešćim greškama i propustima pčelara.

‘’Najčešće greške naših pčelara su što kasno počinju sa zazimljavanjem’’, kaže profesor Stanimirović. On ističe da zazimljavanje pčela i priprema za narednu sezonu praktično počinju od trenutka kada počinje priprema za glavnu pašu u toj godini.

O virusnim infekcijama koje utiču na zdravsteveno stanje i kondiciju pčelinjih društava govorio je asistent  Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Uroš Glavinić.

Prema oceni domaćina iz Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja, ovo stručno predavanje od velikog je značaja kako za početnike, tako i iskusne pčelare, kao i za razvoj pčelarstva uopšte.

Stručno predavanje kojem su prisustvovali pčelari iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Leposavića i Raške, omogućila je kompanija Bajer u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i firmom  Arlofarm.

S.Lj.

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

16 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

22 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

22 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

23 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

23 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

23 hours ago