Društvo

USAID finansirao preko 10 projekata

Ambasador SAD, Majkl Kirbi posetio je i Regionalnu razvojnu agenciju SEDA u Nvom Pazaru koja, uz podršku USAID-a realizuje projekat ”Razvoj privatnog sektora”.

On je i prisustvovao delu obuke mladih preduzetnika sa kojima je razgovarao o planovima za unapređenje njihovog poslovanja.

”Smatramo da je ovom regionu potrebna pomoć, dodatna ulaganja i više radnih mesta – rekao je ambasador Kirbi. On je tom prilikom istakao da je i ova obuka, koju realizuje Regionalna razvojna agencija SEDA, deo inicijative USAID-a za ekonomski razvoj ovog regiona.

”Veoma mi je drago da u stvarnosti vidim projekat koji sam nedavno pokrenuo i svečano otvorio. Imao sam zadovoljstvo da razgovaram sa 11 polaznika ove obuke, koji su došli ovde da nauče kako da bolje posluju i unaprede sdvoje poslovanje. Drago mi je bilo da vidim da je mešovita grupa, ima i muškaraca i žena i oni već imaju neko iskustvo koje žele da unaprede”, izjavio je Kirbi prilikom posete Regionalne razvojne agencije SEDA.

Direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA, Samir Kačapor, istakao je da američka vlada preko USAID-a do sada pomogla i finansirala realizaciju preko 10 značajnih projekata u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Najviše smo zadovoljni rezultatima koji pokazuju da su i privrednici ovde zadovoljni, da se pozitivnije stvari dešavaju u ovom regionu. I ovo je jedan od projekata koji podržava USAID, uz pomoć kojeg očekujemo da ćemo zaista omogućiti našim firmama da nastupe bolje na međunarodnom tržištu. Takođe, omogućićemo mladim ljudima i ženama da prođu kroz obuku, kroz treninge za pisanje biznis plana i da nakon te obuke imaju mogućnost da se takmiče, jer će najbolja 32 biznis plana biti nagrađena bespovratnim sredstvima u visini od oko 8 hiljada dolara”, kazao je Kačapor.

On je takođe istakao da će u sklopu ovog projekta lokalnim privrednicima biti omogućićeno da posete međunarodne sajamove u Celju i Minhenu do kraja godine.

S.Lj.

Podeli