Vesti

Konačan smiraj za 175 žrtava genocida

U Srebrenici je danas na 19 godina od stradanja Bošnjaka klanjana dženaza i  obavljen ukop 175 žrtava tog zločina. Nakon današnje džennaze, na 19. godišnjicu genocida u Srebrenici, u Potočarima je 6.241 mezar ubijenih Srebreničana.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, nakon čitanja imena i prezimena i klanjanja dženaze koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, danas je ukopano 175 identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. Godine.

Ukopano je 13 maloljetnika koji su u momentu stradanja imali između 15 i 17 godina.

Najstarija žrtva u trenutku stradanja, danas ukopana imala je 79 godina.

Dženazi je prisustvovalo više hiljada ljudi iz svih dijelova BiH, regiona, ali i svijeta, kao i veliki broj zvaničnika.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je imamio džumu namaz i održao hutbu u Memorijalnom centru u Potočarima. Nakon džume i ikndije namaza, reisu-l-ulema je predvodio dženazu namaz za 175 identificiranih bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici.

Ukupno 6.900 pronađenih žrtava ima svoja imena i prezimena, a 200 još nije identifikovano, jer nisu pronađene porodice i bliski članovi porodice od kojih bi se uzela krv za taj postupak.

Nakon današnje dženaze, u Potočarima je konačan smiraj pronašlo 6.241 Srebreničanin, od ukupno 8.372 za kojim se traga. Do sada je pronađeno 7.100 skeleta, dok se za 1.200 još traga.

A. Nićiforović

Podeli