Društvo

Sistem za uzbunjivanje zastareo

Nekada su nas zvuci sirena, svake prve srede u mesecu, podsećali da zaposleni u Odeljku za upravljanje rizikom Odeljenja  za vanredne situacije rade svoj posao.

Oni taj posao obavljaju i sada ali proba sirena nema. Sistem je zastareo i potrebno je njegovo obnavljanje.

Zvuk sirene na početku svakog meseca u godini podsećao je građane da neko brine o njima i da se sistem proverava. Ove sirene pamtimo najviše iz perioda NATO bombardovanja. Posle toga sistem se nije oglašavao a četiri sirene za uzbunjivanje koje postoje u Novom Pazaru mogu se aktivirati samo ručno.

Akustička studija kojom se rukovodilo pri postavljanju sirena rađena je 80-tih godina, pa su sada četiri postojeće sirene ostale izolovane i na nižim zgradama. Za ozbiljniji sistem uzbunjivanja potrebno je da se uradi nova akustička studija, poveća broj sirena i pronađu pogodnija mesta za njihovo postavljanje. Daljinsko aktiviranje se podrazumeva. Ali, novca za obnovu sistema za uzbunjivanje nema.

Teško je i poverovati da danas neko od građana može da pepozna način oglašavanja sirena za različite opasnosti, a koje je nekada znao svaki srednjoškolac. Da podsetimo samo da će  se sirene oglasiti u slučaju vazdušne,RBH, požarne i opasnosti od elementarnih nepogoda. Sledeći signal označava prestanak opasnosti

(D.J.)

Podeli