Društvo

Treća međunarodna naučna konferencija

Na Državnom univerzitetu  u Novom Pazaru  danas je otvorena Treća medjunarodna konferencija pod nazivom „SAVREMENI PROBLEMI MATEMATIKE, MEHANIKE I INFORMATIKE (CPMMI 2014)“, koja je okupila preko 50 učesnika iz zemlje i inostranstva: Nemačke, Rusije, Belorusije, Turske,  Francuske i Mađarske.

Konferenciju, koja se održava na engleskom jeziku, otvorio je rukovodilac master i doktorskih studija Državnog univerziteta, akademik Južnoslovenske akademije nelinearnih nauka prof. dr Ćemal Dolićanin.

On je istakao da je glavni cilj ovog  međunarodnog naučnog skupa  da okupi vodeće profesore, naučnike i istraživače, kako bi razmenjivali ideje i znanja u oblasti matematike, mehanike i računarstva i time doprineli podizanju nivoa kvaliteta ovih oblasti.

Prema njegovim rečima, evidentan je značajan napredak u ovim oblastima nauke, što omogućava rešavanje mnogih praktičnih pitanja.

Trodnevna konferencija, na kojoj učestvuje i 12 uglednih naučnika  i profesora sa renomiranih univerziteta iz inostranstva,  predstaviće savremene teme sa strategijama za podsticanje ukupnog razvoja zasnovanog na znanju. Pored prezentacija najnovijih znanja iz matematike, mehanike i informatike, učesnici konferencije će ukazati na pravce daljeg istraživanja u ovim naučnim oblastima.

Takođe,  naučni rezultati ovog skupa treba da doprinesu razvoju nauke, kao osnovne pretpostavke ukupnog razvoja nedovoljno razvijenih područja Republike Srbije. Naučni radovi sa ovog prestižnog skupa biće objavljeni u tematskom zborniku.

Ovo je bila i prilika da  rukovodilac master i doktorskih studija prof. dr Ćemal Dolićanin sa akademikom SANU (Srpske akademije nauka i umetnosti), prof. dr Ivanom Gutmanom, potpiše sporazum o  angažovanju ovog naučnika svetskog glasa na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Angažovanje prof. Gutmana značajno će doprineti    unapređenju nastavnog i naučno-istraživačkog  rada na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Podeli