Vesti

Potraga za nestalima u Rudnici se nastavlja

Potraga za stradalima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine na prostoru kamenoloma Rudnica u opštini Raška biće nastavljeno.

Proces ekshumacije grobnice  započet je još u aprilu i bez prekida traje do danas. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 37 lica.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, delovi kamenoloma Rudnica prvi put su ispitivani 2007., a nakon toga 2010, 2011. i 2013. godine. Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da će se ekshumacija nastaviti u formatu i u sastavu koji je i danas prisutan, uz predstavnike Euleksa, prištinske delegacije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Međunarodne komisije za nestala lica

Osim Odalovića, Lokaciju kamenolom u Rudnici, obišao je  i pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Edmond Mulet koji je istakao da je u Rudnicu došao da bliže razmotri napore koji se sprovode u sklopu partnerstva između više međunarodnih organizacija, dodajući da se može videti da se ekshumacija odvija uz potpunu transparentnost i otvorenost, na veoma profesionalan način.

“Ovo je tužan prizor pošto se radi o mestu zločina, ali radovi će biti nastavljeni.-U pitanju je  važan posao koji se radi kako bi se pronašli ostaci nestalih tokom konflikta na Kosovu. Mi ohrabrujemo sve strane da nastave da rade na isti način kako su to činili do sada, uz potpunu transparentnost, u duhu saradnje i posebno misleći na žrtve i njihove porodice”- istakao je Mulet.

Takođe, nastavljaju se pretrage terena i iskopavanja koja su fokusirana na proširivanje ove lokacije i pronalaženje preostalih posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su tu pokopani.

Podeli