Nastavak saradnje sa Turskom

Redovnom godi┼ínjiem radnom doru─Źku koji je u Turskoj organizovala┬á grupa Prijatelji Sand┼żaka┬á┬á prisustvovali su┬á potpredsednik Vlade Republike Srbije I ministar┬á trgovine Srbije Rasim Ljaji─ç I ministar zdravlja Turske Mehmed Mujezinoglu koji je od samog osnivanja ovog foruma aktivno uklju─Źen u njegov rad jer je I sam poreklom sa Balkana.

Delegaciju Novog Pazara predvodio je ghradona─Źelnik dr Meho Mahmutovi─ç. Sastanku prisustvovalo preko 200 predsrtavnika udru┼żenja, Bo┼ínjaska ┼íirom Turske, ali I mnogo privrednika poreklom sa Balkana. Razgovaralo se o mogu─çim ptivrednim ulaganjima ali I tome koliko Turska mo┼że institucionslno da pomogne razvoju regjona. Na sastanku je napravljen osvrt na poplave koje su zadesile Srbiju I Bosnu i o na─Źinima kako Turska mo┼że pomo─çi poplavljenim podru─Źjima. O ovoj poseti izve┼ítavali su brojni mediji u Turskoj.

Predstavnici iz┬á Srbije i Sand┼żaka bili su gosti grupe Prijatelji Sand┼żaka u Turskoj. Na tradicuonalnom┬á radnom doru─Źku kome je prisustvovao i zamenik premijera Srbije i ministar Sasim Ljaji─ç i ministar zdravlja Turske Mehmet┬á Mujezinoglu ,poslanik AK partije Husein Burge, poslanik paertijer CHP Faik Tunaj, gradona─Źelnik Novog Pazara Meho Mahmutovi─ç, predsednik op┼ítine Tutin ┼áemsudin Ku─Źevi─ç, predsednik op┼ítine Bajram Pa┼ía Atila Ajdiner, zatim udru┼żenja iseljenika sa Balkana┬á Atila Bajkal kao i predstavnici nevladinog sektora bilo je re─Źi o daljoj saradnji.

Skup je otvorio i prisutne pozdravio uvodnim govorom predsednik i osniva─Ź grupe prijatelji Sand┼żaka Salih Akgul┬á koji je uzahvalio Vladi RepublikeTturske na svim projektima koje je realizovala i na onim┬á projektima ─Źija relaizacija je u planu, a re─Ź je o projektima iz oblasti vere, kulture, obrazovanja i zdravstva. On je tako─Ĺe zahvalio svima koji su u─Źestvovali u realizaciji projekta sportske hale Pendik u Novom Pazaru. govore─çi o socijalnim projektima on je rekao da ─çe tokom ove godine biti organizovan tradicionalni sunet sa rekordnim brojem od 400 dece. Skupu se obratio I gradona─çelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutovi─ç kao I potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljaji─ç koji je zahvalio Turskoj na svoj pomo─çi koju je pru┼żila kako Sand┼żaku tako i Republici Srbiji.

Minsitar zdravlja Republike Turske Mehmet Mujezinoglu┬á zahvalio je gostima na poseti posebno naglasiv┼íi da ─çe Turska uvek biti na raspolaganju narodima Balkana. On je podsetio na zajedni─Źku kulturu istoriju i tradiciju svih balkanskih naroda i ukazao na neophodnost daljeg zbli┼żavanja i saradnje u budu─çem periodu, nude─çi pri tome svaku vrstu pomo─çi Turske i njegovog ministarstva.

Poslanik paertijer CHP Ffaik Tunaj poru─Źio je da je svaka pomo─ç od bilo koga iz Turske da dolazi veoma va┼żna i posebno naglasio zna─Źaj projekata koje na ovim prostorima realziuje Turska razvojna agencija TIKA.

Poslanik AK partije Husein Burge zahvalio je predsedniku te stranke i premijeru Republiek Turske Red┼żepu Taipu Erdoanu koji je, kako je rekao, uticao na┬á sve svoje poslanike da ┼íto vi┼íe saznaju o Balkanu i svim njegovim specifi─Źnostima. On je podsetio na amanet koji je na samrti predsednik Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegovi─ç ostavio Erdoanu da brine o Bo┼ínjacima na Balkanu. Bvaj emanet premijer Erdoan provodi i danas u─Źe─çi nas i na┼íu decu da u sebi nosimo balkansku krv i srce, rekao je Burge.

Na sasatnku je posebno istaknuta┬á neophodnost satradnje da turskim┬á privrednicima, posebno ─Źlanovima Rumeli grupe. Potpredsednik Vlade I ministar Rasim Ljaji─ç pozvao je turske privrednike da posete Srbiju I Sand┼żak┬á kkao bi se upoznali sa mogu─çnostima za ulaganje u ovu zemlju I region.

Podeli