Categories: Društvo

Liderstvo u oblasti bezbednosti i u Novom Pazaru

Novi Pazar jedan je od nekoliko gradova u Srbiji u kojima će se realizovati Program za lidere u oblasti bezbednosti i vladavine prava.

Program sprovodi Agencija za međunarodnu saradnju Asocijacije holandskih opština u saradnji sa Haškom akademijom za lokalnu upravu, a finansira ga Ministarstvo inostranih poslova Holandije. Koordinacioni partner u Srbiji je Stalna konferencija gradova i opština. Partneri na projektu sastali su se danas u Gradskoj upravi Novog Pazara.

Projekat teži da promoviše bliže odnose između holandskih vladinih institucija i njihovih kolega u ciljanim zemljama među kojima je i Srbija – rekla je nakon sastanka u Novom Pazaru, menadžer projekta ispred Asocijacije holandskih opština, Flortije Linikam. Inače, ta holandska Asocijacija sprovodi projekte podrške dobrom demokratskom upravljanju.

Kao institucija koja zastupa interese lokalne uprave na ancionalnom nivou, Stalna konferencija gradfova i opština je koordinacioni partner projekta u Srbiji. Menadžer te organizacije Aleksandar Popović kaže: ‘’Ovde smo u Novom Pazaru zato što uključujemo i ovaj grad u projekat koji će početi od septembra. Sve aktivnosti koje budemo radili i sa ostalim gradovima i opštinama i koje budemo radili sa našim kolegama iz Holandije, biće primenjeno i ovde.’’

Istakavši značaj projekta, sekretar Skupštine grada Novog Pazara, Almir Leković rekao je da je ideja Programa za lidere u oblasti bezbednosti i vladavine prava, učvršćivanje demokratije u društvu uz učešće građana u donošenju demokratskih odluka.

‘’Poseban značaj se pridaje jednom ovakvom trening programu zbog činjenice da su lokalne samouprave i regioni u EU ustaljeni sistem funkcionisanja i učešća građana u poboljšanju društva, odnosno stvaranju bolje bezbednosti’’, rekao je sekretar Skupštine grada Almir Leković. ‘’Na ovaj način – kazao je on – mi ćemo steći bolji uvid i razmeniti iskustva sa naprednim zemljama Evropske unije.’’

Program za lidere u oblasti bezbednosti i vladavine prava, čija realizacija počinje u septembru, uvodi nov način razmišljanja u oblasti liderstva, vizija, strategija i politika razvoja kako bi se na pravi način odgovorilo na izazove u oblasti bezbednosti, što je, ocenjeno je na sastanku, od velikog značaja kako za Novi Pazar, tako i za Srbiju na putu pridruživanja Evropskoj uniji.

S.Lj.

Podeli

rtvnp

Recent Posts

U HOTELU „BOROVI“ ODRŽAN SAMIT: Američka podsekretarka Elizabet Alen sa mladima

Američka podsekretarka za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen izjavila je danas u hotelu…

26 mins ago

Međunarodni ekonomski samit u Beogradu šansa za jačanje saradnje i razvoj Turske, Bugarske i Srbije

Šesti Međunarodni Balkanski ekonomski forum održan je juče u Beogradu. Okupio je značaj broj turskih,…

39 mins ago

Ljajić: Godovska pećina može biti atrakcija

„Godovska pećina u Tutinu je zapuštena, a od nje se može napraviti prava turistička atrakcija…

1 hour ago

Prolećni kros u okviru Krosa RTS – Kroz Srbiju

Prolećni kros u okviru Krosa RTS - Kroz Srbiju na Atletskom stadionu u Novom Pazaru…

1 hour ago

Birački spisak za predstojeće izbore zaključuje se u ponoć

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije informiše sve građanke i građane koji imaju…

2 hours ago

Medina Feković najbolja u državi na Književnoj olimpijadi

Učenica osmog razreda Osnovne škole "Rifat Burdžević Tršo" Medina Feković  najbolja je u državi kada…

2 hours ago