Palijativna medicina na Dr┼żavnom univerzitetu

Dr┼żavni univerzitet u Novom Pazaru┬á ove godine upisa─çe prvu generaciju studenata na master┬á studije┬á iz oblasti ÔÇ×Palijativna medicinaÔÇť.

Tim povodom danas je u ovoj visoko┼íkolskoj ustanovi odr┼żana prezentacija ovog studijskog programa kojoj su pored nastavnika iz oblasti medicinskih nauka prisustvovali i gradona─Źelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutovi─ç, kao i direktori novopazarske Op┼íte bolnice, Doma zdravlja, Specijalne bolnice Novopazarska banja i filijale Nacionalne sluzbe za zapo┼íljavanje.

Otvaraju─çi skup┬á rukovodilac master i doktorskih studija prof. dr ─ćemal Doli─çanin rekao je da je ovaj akreditovani studijski program┬á jedinstven u┬á Srbiji┬á i┬á na Balkanu i da ─çe se na njemu┬á┬á ┼íkolovati kadrovi, koji ─çe biti osposobljeni za sveobuhvatnu brigu i psihosocijalnu pomo─ç pacijentima sa te┼íkim bolestima. Prema njegovim re─Źima, palijativna medicina ima cilj da pobolj┼ía kvalitet ┼żivota u skladu sa potrebama obolelog┬á i njegove porodice i podrazumeva timski rad.

Master studije palijativne medicine moći će da upišu studenti koji su završili osnovne akademske studije medicine, defektologije, rehabilitacije i psihologije.

Rektor Dr┼żavnog univerziteta prof. dr Miladin Kosti─ç naglasio je da ova visoobrazovna ustanova prate─çi savremne evropske trendove, kao i zdravstvene potrebe sa kojima se suo─Źava ovaj region, ali i na┼ía zemlja u celini, nastoji da obrazuje stru─Źne kadove koji ─çe mo─çi brzo da do─Ĺu do posla.

Gradona─Źelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutovi─ç naglasio je da pokretanje ovog studijskog programa zaslu┼żuje punu podr┼íku jer su potrebe da stu─Źnjacima ovog profila posebno izra┼żene. Dr┼żavni univerzitet, kazao je on, prednja─Źi u osnivanju savremenih i aktuelnih studijskih programa.

─îinjenicama koje su izneli, opravdanost novog studijskog programa potvrdili su i direktori Op┼íte bolnice i Doma zdravlja u Novom Pazaru dr Mirsad ─Éerlek , dr Ervin ─ćorovi─ç i dr Sonja Radetinac, direktorka Specijalne bolnice Novopazarska banja, kao i Nihad Bi┼íevac, direktor filijale Nacionalne slu┼żbe za zapo┼íljavanje u Novom Pazaru.

Pozitive stavove o programu┬á su izrazili i prof.dr Zoran ─ćosi─ç i akademik SANU prof. dr Vladislav Stefanovi─ç, koji je predstavio ekipu predava─Źa na novom studijskom programu: prof. dr Draganu Jovanovi─ç, doc. dr Zanu Doli─çanin i doc. dr Dragana Bogdanovi─ça.

Suada Doli─çanin

Podeli