Društvo

Uspešno završena akcija stomatologa iz Izmira

Delegacija Udruženja stomatologa iz Izmira koja je u protekla tri dana sprovodila akciju besplatne stomatološke pomoći za lica sa posebnim potrebama uspešno je realizovala ovu akciju sa preko 200 stomatoloških intervencija.

Čitav projekat omogućila je uprava grada Novog Pazara i bratska opština Bornova, pod pokroviteljstvom ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Kako i što je bilo najavljeno akcija je trajala tri dana, a osim lečenja zuba stomatolozi iz Turske su I davali savete svima koji su došli na pregled. Najavljeno je da će akcija biti sprovedena i naredne godine.

“Zadovoljni smo I saradnjom sa Gradskom upravom, ali I sa pacijentima I njihovim roditeljima koji imaju strpljenja. Ovo vreme provedeno u Novom Pazaru brzo je prošlo, ali mi smo dosta toga uradili. Preko 245 pacijenata je dobilo pomoć koja im je bila neophodna. Za sledeću godinu planiramo još veću akciju da sprovedemo”, kazao je stomatolog Jusuf Lukarčanin iz Udruženja stomatologa iz Izmira.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Fevzija Murić, ocenio je da je akcija protekla u najboljem redu i da su se članovi svih udruženja osoba sa invaliditetom odazvali ovoj akciji.

“Stomatolozi iz Egejskog Udruženja stomatologa iz Izmira odradili su vrhunski posao, grad Novi Pazar I svi kojima su pomogli su im jako zahvalni. Sedam stručnjaka je radilo intervencije I pomoglo licima sa posebnim potrebama. Oni su nam obećali da će se potruditi da u Regionalnom centru za osobe ometene u razvoju opreme kompletnu stomatološku ambulantu koja će biti namenjena svim udruženjima za pomoć osobama sa invaliditetom iz Novog Pazara I Sandžaka”, kazao je Murić.

Udruženje stomatologa iz Izmira oformljeno je pre 25 godina sa ciljem da pruža stomatološku pomoć licima sa posebnim potrebama. U Novom Pazaru boravilo je sedam članova ovog udruženja. Oni su iz Turske dovezli i opremu za rad koja je po rečima predstavnika udurženja posebno prilagođena za mališane ometene u razvoju. Kako kaže jedan od članova udruženja Jusuf Lukarčanin, koji je I inicirao ovu akciju, duštvo želi da da primer svojim kolegama kako da pomognu drugima i do sada je ovo udruženje obišlo mnoge gradove pružajući stomatološke usluge. Čitav projekat omogućila je uprava grada Novog Pazara i bratska opština Bornova, pod pokroviteljstvom ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Aleksandar Nićiforović

Podeli