Društvo

Kavazović: Jedinstvo IZ preduslov za uspeh

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović ocenio je da nema veće obaveze za svakog muslimana od jačanja jedinstava Islamske zajednice.

On je na Svečanoj akademiji maturanata 501. Generacije medrese “Gazi Isa- beg” na Gradskom trgu u Novom Pazaru rekao da muslimani  žele da budu pošteni gradjani Srbije, ali da i od nje očekuju da im bude majka, kao i svim drugim gradjanima.

Kavazović je naglasio da su preduslovi za uspeh Islamske zajednice njeno jedinstvo i snažne institucije, pozivajući ih na strpljivo i razborito zalaganje na tom putu.

On je dodao da muslimani imaju dobre odnose sa komšijama i da ih to obavezuje da okrenu lica i ka braći koja su od njih otišla.
“Muslimani od prijatelja očekuju pomoć u prevazilaženju problema, ali i sami moraju nositi breme odgovornosti  i mudro trasirati vlastiti put. Očekujem od braće u Sandžaku da se drže islamskih načela, Ustava Islamske zajednice i odluka njenih organa. Medjutim, ne sme biti ni izdaje, nepravde ili nedodirljivih, kao i onih za koje propisi ne važe ili ih selektivno primenjuju”, rekao je reis.

Kavazović je kazao da Bošnjaci u Srbiji imaju obavezu da poštuju zajedničke univerzalne vrednosti i poredak zemlje u kojoj žive, ali i da je njihovo neopozivo pravo da se osećaju ravnopravno i da ne budu diskriminisani.
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je na ovom skupu one koji su pre pet godina napustili ovu versku ustanovu da joj se dostojanstveno vrate i da otvore novu stranicu autonomnosti, slobode i jedinstva.
On je istakao da želi mir i dobre odnose sa političarima u Srbiji, a medju njima i sa onima iz Sandžaka.
“Mi želimo pozitivne odnose, uprkos svemu što se dešavalo, a ako žele imaće našu ispruženu ruku. Onog trenutka kada prestanu da se mešaju u poslove Islamske zajednice,  mi, pa čak i ja ću prestati da ulazim u njihov politički prostor“, rekao je Zukorlić.
On je od srbijanskih vlastimi tražio da muslimanim omoguće da budu ravnopravni gradjani, koje baštine lični I porodični identitet.
Reis Kavazović je pre Svečane akademije obišao ustanove Mešihata Islamske zajednice, mekteb, Školu kurana časnog, Internacionalni univerzitet, Fakultet za islamske studije i ostale objekte.
A.B.e

{youtube}UZO3CW31Gnk{/youtube}

 

 

Podeli